Nieuws

Ubuntu Compute Stick heeft bedenkelijke specs

Zal de Intel Compute Stick voor Ubuntu vlot werken? Niet iedereen is ervan overtuigd door de lage specificaties waarmee het toestel wordt verscheept.

Er zijn vraagtekens te plaatsen bij de Ubuntu-versie van de Intel Compute Stick die binnenkort wordt uitgebracht. De 1GB RAM en 8GB geheugen op het toestel lijken te weinig om het besturingssysteem fatsoenlijk te draaien.

Even een woordje uitleg bij de Compute Stick: het is een computer, maar dan op stickformaat, die u in een hdmi-poort van een beeldscherm kan pluggen. Het laat dus toe om een computer in je broekzak te vervoeren. De Intel Compute Stick is momenteel al verkrijgbaar met het Windows besturingssysteem. Het product kon op een lauwe reactie rekenen bij onze redactie. Het model met de Ubuntu-software bevat de helft van de RAM en een kwart van het geheugen van de Windows-versie. Het heeft in ruil dan wel een lagere prijs: 110 dollar in plaats van de 149 dollar die je neertelt voor een Windows Compute Stick.

Extra kaart

Kan Ubuntu vlot werken op een apparaat met 1GB RAM? De meningen zijn verdeeld. Bovendien zou de Ubuntu software zelf al meer dan de helft van het geheugen van de Compute Stick opeisen, aangezien het 5GB ruimte nodig heeft.

Intel Devices sales en global alliances manager Mark Murphy verklaart de lagere specs als volgt: “Ubuntu is een hoogst efficiënt besturingssysteem. Het werkt normaal gezien zeer goed met een kleinere RAM en geheugenomgeving, beter dan andere software.”

Murphy haakt ook in op de beperkte geheugenruimte: “Laten we niet vergeten dat de Compute Stick ook een MicroSD slot heeft. Een extra geheugenkaart van 32 GB kan je tegenwoordig voor minder dan 15 dollar op de kop tikken.” Maar het is natuurlijk leuker als je gewoon kan werken met het product dat je aanschaft, zonder dat je meteen extra geheugen moet bijkopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business