Nieuws, Tips

Maak je pc volledig klaar voor Windows 10

Voordelen
Nadelen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Windows 10 komt uit op 29 juli. Wij zorgen ervoor dat je pc tiptop in orde is voor de komst van Microsofts nieuwste besturingssysteem.

Vanaf morgen, 29 juli, is Windows 10 officieel beschikbaar. Je kan je er nu al van verzekeren of het besturingssysteem daadwerkelijk op jouw computer zal werken.

Indien je Windows 7 of Windows 8.1 hebt en in aanmerking komt voor een gratis upgrade kan je de ingebouwde compatibiliteitschecker gebruiken om je systeem te testen. Randapparatuur kan je ook op deze manier testen, wanneer ze aangesloten zijn met je pc.

Ingebouwde compatibiliteitschecker

Om de compatibiliteit van je toestel na te kijken, dien je eerst met je rechtermuisknop op het Windows 10-icoon rechts in je taakbalk te klikken. In het menu staat de optie ‘Upgradestatus controleren’. Indien deze optie nog niet beschikbaar is, moet je Windows 10 eerst reserveren. Dit doe je eenvoudigweg door op ‘Reserveer uw gratis upgrade’ te klikken. Hierna zal deze optie veranderen in ‘Upgradestatus controleren’.

Door op ‘Upgradestatus controleren’ te klikken zal het ‘Windows 10 downloaden’-venster worden geopend. Links bovenaan kan je op een symbool klikken met drie horizontale strepen. In het menu dat hierop volgt staat de optie ‘Controleer uw pc’. Klik hierop en je weet na enkele seconden of je systeem compatibel is met Windows 10.[related_article id=”169462″]

Systeemvereisten

Aan welke vereisten moet je pc voldoen om Windows 10 te kunnen laten lopen? Indien je pc op Windows 8 of 8.1 draait, zal je geen problemen ondervinden. Maar wat als je een oudere versie van Windows hebt? Hier kunnen de technische specificaties meer duidelijkheid brengen.

Om op Windows 10 te kunnen draaien, heeft je pc een processor nodig van 1 GHz of meer. Ook moet deze processor PAE, NX en SSE2 ondersteunen. PAE zorgt ervoor dat 32-bit processoren de mogelijkheid hebben om meer dan 4 GB aan fysiek geheugen te gebruiken en is een vereiste voor NX. NX helpt je processor de pc te verdedigen tegen aanvallen van kwaadaardige software en SSE2 is een instructieset die meer en meer gebruikt worden door third-party apps en drivers.

Je pc heeft ook minstens 1 GB RAM nodig indien het een 32-bit-systeem is, en 2 GB RAM voor 64-bit-systemen. Verder heeft Windows 10 16 GB vrije ruimte nodig op je harde schijf bij een 32-bit-systeem, en 20 GB bij 64-bit-systemen. Als laatste dient je pc over een DirectX9-compatibele grafische kaart met WDDM-driver te beschikken.

Processor testen

Hoe weet je of je processor dit allemaal ondersteunt? Er zijn enkele manieren om dit te achterhalen. Allereerst kan je de Upgrade Assistant voor Windows 8 en 8.1 downloaden. Indien je hardware niet voldoet, zal deze software het je vertellen. Ook kan je proberen Windows 8 of 8.1 te installeren op je pc. Het installatieprogramma zal je waarschuwen indien dit niet lukt.

Een andere manier om de compatibiliteit van je processor te achterhalen is met een tool zoals CPU-Z. Indien je in het veld ‘Instructions’ SSe2, EM64T en VT-d of VT-x ziet staan, voldoet je processor aan Windows 10 zijn verwachtingen. Ook kan je opzoeken wat je processor ondersteunt in deze lijst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business