Nieuws

De vijf beste beveiligingstips volgens de experts

Wat zijn de vijf beste manieren om veilig online te gaan? Veiligheidsspecialisten geven je vijf belangrijke tips.

Het aantal cyberaanvallen neemt alsmaar toe en de manieren waarop cybercriminelen langs je verdedigingslinie glippen, worden steeds ingenieuzer. Ook beveiligingssoftware en –tips zijn alom tegenwoordig. Het kan daarom een hele opgave zijn voor internetgebruikers om zich op een goede manier te wapenen tegen cyberaanvallen. Hier zijn vijf tips die je in acht moet nemen volgens de experts.

Dicht alle gaten

De belangrijkste tip die experts je kunnen geven, is het steeds up-to-date houden van je software. Het is erg belangrijk om updates zo snel en zo consequent mogelijk uit te voeren, ook al lijken deze updates steeds op een ongelegen moment te komen. In de updates zitten namelijk patches voor gekende veiligheidsproblemen en kwetsbaarheden.

Wie niet sterk is, moet uniek zijn

Internetgebruikers durven al eens te geloven dat het voldoende is om één sterk paswoord te gebruiken. Veiligheidsexperts boren deze veronderstelling echter de grond in. Sterke paswoorden kunnen namelijk ook gekraakt worden en wanneer je voor al je online accounts hetzelfde paswoord gebruikt, laat je de deur wagenwijd open voor cybercriminelen. Het is daarom verstandig om unieke paswoorden te gebruiken, welke uiteraard ook nog steeds sterk moeten zijn.

Verdedigingslinie na verdedigingslinie

Zoals eerder gezegd kunnen alle paswoorden gekraakt worden, hoe sterk deze ook mogen zijn. Het is daarom aan te raden om two-factor authenticatie te gebruiken, indien dit mogelijk is. Deze manier van authenticatie biedt een tweede beveiligingslinie door bijvoorbeeld een code naar je smartphone te sturen om mee in te loggen. Zo blijven je accounts veilig, ook al heeft iemand je paswoord gekraakt.

Achter slot en grendel

Het kan al eens moeilijk zijn al je ingewikkelde paswoorden te onthouden. Daarom zijn er applicaties ontwikkelt, zoals LastPass, die dit voor jou doen. In dergelijke applicaties kan je al je paswoorden bewaren, die op hun beurt door één sterk paswoord worden beveiligd. Op deze manier kan je verschillende ingewikkelde paswoorden gebruiken, terwijl je slechts één paswoord hoeft te onthouden.

Te mooi om waar te zijn?

Mails die je inlichten over een erfenis van een verre vriend ter waarde van miljoenen euro’s of je feliciteren met het winnen van één of andere buitenlandse loterij, zijn hoogstwaarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Cybercriminelen proberen je op deze manier zo ver te krijgen accountgegevens prijs te geven of onbewust malware te downloaden. Gebruik daarom steeds je gezonde verstand alvorens je op verdachte links klikt en privégegevens doorgeeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business