Nieuws

Federale overheid maakt data gratis publiek

De datasets van de federale overheid worden eindelijk voor iedereen beschikbaar. De ministerraad keurde het wetsontwerp vandaag goed.

Ook geen fan van de NMBS app, en raak je hopeloos gefrustreerd van de mobiele website van De Lijn? Aan je lijdensweg komt binnenkort een einde. De ministerraad keurde vandaag een wetsontwerp van minister van digitale agenda Alexander De Croo (OpenVLD) goed waarmee principieel beslist wordt alle overheidsdata gratis openbaar te maken.

Apps van ontwikkelaars

Daarmee worden gegevens van overheden en overheidsbedrijven eigendom van de burger en mag iedereen ze zonder bronvermelding gebruiken. Concreet stelt de beslissing, zodra ze uitgevoerd wordt, app-ontwikkelaars in staat zelf applicaties voor het openbaar vervoer te maken maar ook Google kan nu eindelijk de dienstregeling van de treinen aan Google Maps toevoegen. Zo is de voorgestelde route om met het openbaar vervoer van Limburg naar de kust te raken geen calvarietocht met 40 overstappen meer.

Met het wetsontwerp slaat de overheid twee vliegen in één klap: de archaïsche manier van het omgaan met data wordt gemoderniseerd en ons land zet aan een Europese richtlijn aangaande open data om naar concrete wetgeving. Het opvragen van gegevens moet min of meer gratis gebeuren. De staat mag enkel onkosten in rekening brengen die gepaard gaan met de ter beschikkingstelling. Enkel instellingen zoals musea of bibliotheken mogen winst maken op hun databases.

Toegankelijke formaten

Alle gegevens moeten in open formaten toegankelijk zijn. Denk daarbij aan een CSV-bestand in de plaats van een Excel. Dat maakt het eenvoudiger voor ontwikkelaars om data in een app te integreren. De Croo denkt dat de hele operatie een fikse besparing zal inhouden voor de overheidsinstellingen. Vandaag moeten de verschillende diensten van ons land op z’n Belgisch gegevens bij elkaar aanvragen, wat uiteraard tijd en geld kost.

Wie vreest voor z’n privacy hoeft dat niet te doen. Persoonsgegevens komen uiteraard niet in aanmerking voor de nieuwe regeling. Tegen 2020 moet alles in voegen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business