Nieuws

Welke upgrade-opties hebben Windows XP- en Vista-gebruikers?

Hou je nog steeds vast aan je oude computer met Windows XP of Vista? Misschien dat het dan onderhand tijd wordt om de stap te maken naar Windows 10.

Windows 10 is ondertussen al een week lang gratis beschikbaar voor Windows 7- en 8-gebruikers. Diegenen met Windows XP of Vista vissen echter achter het net. Ook voor deze gebruikers zijn er upgrade-opties beschikbaar, al zal het iets meer werk en geld kosten.

Doe niets

Uiteraard ben je niet verplicht de stap naar Windows 10 te maken. Er zijn veel gelukkige mensen met een computer waarop XP of Vista nog naar behoren draait. Microsoft heeft echter wel de ondersteuning van Windows XP stopgezet, waardoor het operating system veel vatbaarder is voor malware. Ook Windows Vista ademt zijn laatste adem uit. De ondersteuning van Vista zal namelijk worden stopgezet in april 2017.

De aanpassing naar Windows 10 zou je echter niet mogen tegenhouden te upgraden. Microsoft heeft namelijk geleerd van Windows 8. Hierdoor is Windows 10 erg gelijkaardig aan XP en Vista en zal je je geliefde startknop niet moeten missen.

Vereisten voor Windows 10

Aangezien je nog steeds gebruikmaakt van Windows XP of Vista, zal de hardware van je PC wellicht ook verouderd zijn. Kijk daarom de systeemvereisten voor Windows 10 goed na, alvorens je je aan een upgrade waagt. De systeemvereisten van Windows 10 zijn dezelfde als deze voor Windows 7.

Dit wilt zeggen dat je computer minstens een processor van 1 GHz moet hebben, 1 GB RAM voor 32-bit en 2 GB RAM voor 64-bit. De PC moet over 16 GB vrije ruimte beschikken voor 32-bitsystemen en bij 64-bit is dit 20GB. Als laatste heb je een grafische kaart nodig met DirectX 9-capaciteiten en een WDDM-driver. Een uitgebreide uitleg over de systeemvereisten van Windows 10 kan je in dit artikel lezen.

Indien je PC hieraan voldoet kan je een clean install van Windows 10 doen. In tegenstelling tot Windows 7- en 8-gebruikers zal dit echter niet gratis zijn. De Home-editie kost je 135 euro en voor Windows 10 Pro ben je 279 euro kwijt.

Gloednieuwe computer

Zelfs als je computer voldoet aan de systeemvereisten voor Windows 10, kan het zijn dat dit niet zo vlot gaat zijn bij oudere PC’s. Neem daar nog eens de kosten bij voor het aanschaffen van Windows 10 en je zal al rap geneigd zijn je heil te zoeken bij een gloednieuwe computer. Er zijn nog niet erg veel computers op de markt waar Windows 10 al op geïnstalleerd staat. Je kan echter wel een PC met Windows 7 of 8 aanschaffen en deze daarna gratis upgraden naar Windows 10.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business