Nieuws

Reddit niet meer welkom in Rusland

Rusland en een gevoel voor humor: het blijft een moeilijk huwelijk. De verbanning van Reddit is de nieuwste zet tegen democratisch vertier in Poetinland.

De verbanning van populaire blogsite Reddit heeft de verbanning uit Rusland te danken aan een enkele discussielijn over het kweken van Magic Mushrooms, bij ons gekend als paddo’s of ‘shrooms. In de discussie werd besproken wat de beste en betrouwbaarste methodes zijn om ze te kweken. De Roskomnadzor, de waakhond van het Poetinse internet, vond het welletjes geweest, nadat het zich eerder al misnoegd uitliet over een discussie omtrent het kweken van marihuana.

De drastische beslissing toont aan hoe ver de regering wil gaan met draconische maatregelen om het volk in de pas te laten lopen. Democratie is al langer zoek op het Russische internet: zo worden websites regelmatig geband, waaronder die van de Getuigen van Jehova, Facebook events die oproepen tot protesten tegen de regering en de persoonlijke website van Garry Kasparov, wereldvermaard schaker en criticus numero uno van de viriele president der Russen.

Tsaar Poetin

En toch had de Roskomnadzor geen andere keuze. Aangezien de website sinds kort beveiligd is met HTTPS, is het onmogelijk om een enkele pagina ontoegankelijk te maken. De enige mogelijke optie was dus het verbannen van een volledige internetgemeenschap. Een straffe stoot van een agentschap dat normaal gezien instaat voor het controleren van kinderporno en extremisme op het net. Misschien hoort dit wel thuis in het grote meesterplan om westerse technologie te verbannen uit het tsarenrijk?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business