Nieuws

Massa-uitsterving versnelt de evolutie

Massa-uitsterving: Het betekende de ondergang van de dinosaurussen. Uit een onderzoek blijkt echter dat diezelfde massa-extinctie ook zijn positieve kanten heeft.

Een team wetenschappers aan de University of Texas hebben ontdekt dat robots sneller evolueren na een massa-uitsterving. Deze conclusie kwam na het uitvoeren van een simulatie met robots bestaande uit twee benen. In de simulatie werden neurale netwerken verbonden aan een paar robotbenen, zodat de robot soepel kon wandelen. Hierna werden willekeurige mutaties toegevoegd aan verschillende robots, zoals bij een echte evolutie ook zou gebeuren.

Na honderden verschillende generaties was een brede waaier aan features ontstaan, waarmee de robots zich hadden aangepast aan de verschillende mutaties. Hiertussen zaten echter ook features die niet direct van pas kwamen bij het wandelen. Om een massa-extinctie na te bootsen hebben de wetenschappers hierna het leven van 90 procent van al deze robots virtueel beëindigd.

Deze cyclus van evolutie en massa-extinctie werd verschillende keren herhaald. Hieruit bleek dat de geslachten die de slachtpartij hadden overleefd het best waren in het evolueren en daarom het grootste potentieel hadden om nieuwe gedragingen te vertonen. In vergelijking met de simulaties zonder massa-extinctie waren de robots er ook in geslaagd betere wandelpatronen te ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business