Nieuws

Bitcoins moeten Grieken redden

Met de verschillende financiële maatregelen in Griekenland, staat de Middellandse Zee vele mensen aan de lippen. Kunnen bitcoins verlichting brengen?

Bitcoin_accepted_here_printable

Dat de Griekse bevolking het lastig heeft, is een klein understatement. Ook vandaag zijn de ministers van financiën aan het bakkeleien over nieuwe leningen aan Griekenland. Ooit de bakermat van de beschaving, vandaag een menselijk slagveld. Eén ding moet je ze wel nageven: ze zijn erg vernuftig in het zoeken naar oplossingen.

Het idee van (voormalig) minister van financiën Varoufakis was er lichtjes over; de man wou zijn eigen departement hacken om in geval van een grexit een eigen, alternatief monetair stelsel op te zetten. Een nieuw idee komt uit de cyberhoeken van het schiereiland: bitcoins.

Bitcoin servicesprovider Cubits.gr en de Griekse wisselbeurs BTCGreece gaan samenwerken om de bevolking te helpen met het versluizen van geld. Doel is om de kleine en middelgrote ondernemingen meer mogelijkheden en ademruimte te geven om hun schuldeisers en leveranciers te betalen. Met hen als motor van de economie, moet het wel lukken, zeggen initatiefnemers Julian Mautner, Tim Rehder en Andreas Lehrbaum.

Het lijkt alleszins een valabele manier te zijn om de kapitaalcontroles te omzeilen. Momenteel zijn er beperkingen op het versluizen van geld naar het buitenland, uit schrik dat bedrijven helemaal zouden wegtrekken. Ook voor de kleine Griek zijn er heel wat beperkingen. Zo mag hij dagelijks maximum 60 euro opnemen aan de automaat.

Het bedrijf beheert momenteel 15.000 rekeningen, goed voor 500.000 maandelijkse transacties.

“With Greece’s myriad of financial problems at a record high, economic relationships are strained by the current credit controls as businesses grapple to seek permission in order to pay suppliers, and individuals are limited to withdrawals of EUR 60 per day.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business