Nieuws

Hoe Tetris je van het roken afhelpt

Een universitaire studie wijst uit dat het spelen van Tetris drugs-, rook-, en seksverslaafden helpt om niet toe te geven aan hun verlangens.

Je proeft ze al, de eerstvolgende sigaret. Misschien kan je niet meer wachten, en beeld je je levendig in hoe de rook waar je zo op uit bent je longen vult. Misschien, maar statistisch iets minder waarschijnlijk wanneer je deze website leest, snak je naar de eerstvolgende spuit heroïne in je arm, of ben je nymfomaan en denk je de ganse dag aan seks.

In de drie gevallen is de oplossing eenvoudig: Tetris. Het populaire blokkenspel blijkt succesvol te zijn in het doen verdwijnen van je hunkering naar zowat alles waaraan je misschien wel verslaafd bent. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteiten van Plymouth en Queensland. Een studie buiten laboratoriumsetting toonde voor het eerst aan hoe Tetris hunkeringen doet verdwijnen.

Kleine groep

De studie is interessant maar niet noodzakelijk 100 procent representatief. De gebruikte testgroep was immers aan de kleine kant. Concreet keken onderzoekers een week lang naar de ongezonde drang van 31 studenten tussen de 18 en de 27 jaar. Allemaal moesten ze zeven keer per dag via sms laten weten waar ze naar hunkerden en hoe fel. De wetenschappers moedigden hun testsubjecten bovendien aan om zelf een sms te sturen wanneer ze een ongezonde trek kregen in iets.

[related_article id=”160903″]

Vijftien subjecten moesten, na het melden van hun hunkeringen, drie minuutjes Tetris spelen. Daarna kregen ze dezelfde vraag voorgeschoteld. Uit het onderzoek blijkt dat het spelen van Tetris de drang naar sigaretten, drugs, voedsel en andere verslavingssubstanties met 56 tot zelfs 70 procent doet dalen.

Brein bezet

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het vakblad Addicte Behaviors. Ze vermoedden dat Tetris de drang naar eten, drinken, drank en andere zaken afremt omdat het een intensief visueel spel is. Een hunkering is het gevolg van een deel van je brein dat zich levendig inbeeldt hoe zalig het wel niet moet zijn om deze of gene activiteit uit te voeren, alles van een frisse cola drinken over crack inspuiten tot slapen. Actief Tetris spelen gebeurt echter met hetzelfde deel van je brein. Dat is vervolgens te druk bezig met blokjes plaatsen en Ben Crabbé om de hunkering nog te ondersteunen.

Uit het onderzoek valt een erg praktische tip mee te nemen: probeer je met iets te stoppen (roken, ongezond eten…), zet dan Tetris op je smartphone en speel een rondje telkens de drang te groot wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business