Nieuws

Windows 10 blokkeert spellen met dubieuze beveiliging

Een grote fan van retrogames? Microsoft steekt hier mogelijk een stokje voor. Windows 10 blokkeert namelijk spellen met een specifieke vorm van beveiliging.

Het kan zijn dat je originele CD van Grand Theft Auto III en The Sims niet langer werken in Windows 10. Het operating system blokkeert namelijk spellen die gebruik maken van bepaalde versies van SafeDisc en Securom DRM (digital rights management).

Deze technieken werden voornamelijk begin deze eeuw gebruikt door spellenmakers en waren bedoeld om het illegaal kopiëren van spellen tegen te gaan. De beveiligingstechnieken zorgden echter voornamelijk voor problemen en waren vrij eenvoudig te kraken. Ook konden ze een achterdeur bieden voor computervirussen.

Om zijn gebruikers hier tegen te beschermen heeft Microsoft besloten spellen met bepaalde versies van deze beveiligingstechnieken te blokkeren in zijn nieuwste operating system. Niets is zo belangrijk als veiligheid, al wordt deze beslissing door velen aanzien als een streep door de rekening voor mensen die braaf betalen voor een legale kopie van hun favoriete spel.

Gelukkig zijn er enkele truckjes waarmee je je retrospellen kan redden van de ondergang. Enkele ontwikkelaars zijn al bezig met het verwijderen van DRM uit hun spellen en er zijn ook verschillende digitale winkels waar kopieën worden verkocht zonder dergelijke beveiligingstechnieken. Aangezien DRM nooit erg goed werkte bij het tegenhouden van fraudeurs, bestaan er ook erg veel tools waarmee de beveiliging gekraakt kan worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business