Nieuws

Digitale munt riskeert alles te verliezen

Een dispuut tussen enkele van de belangrijkste ontwikkelaars voor Bitcoins dreigt een bom te leggen onder het hele systeem. De strijd woedt nog zeker tot 2016.

De grootste vraag die gebruikers van Bitcoins zich vandaag stellen, luidt als volgt: moet het systeem uitbreiden of niet? Momenteel ligt er namelijk een limiet van 1MB op de zogenaamde ‘block size’. Die bepaalt hoeveel transacties er dagelijks verricht kunnen worden. Langs de ene kant in de ring staat ‘Bitcoin Core’, de variant zoals we die altijd gekend hebben, terwijl we aan de andere kant Bitcoin XT vinden.

De makers van Bitcoin XT zijn van mening dat het systeem moet kunnen groeien. Daarom stelden ze afgelopen weekend hun software voor die de mogelijkheid heeft om block sizes uit te breiden. De makers van Bitcoin Core zijn het daar niet mee eens en weigeren de aanpassing. Zij zijn immers van mening dat vele servers de verhoogde trafiek niet zouden aankunnen, waardoor ze het risico lopen dat de munt gecentraliseerd wordt.

‘1%’

Aangezien Bitcoin software open source is, heeft het net de bedoeling om gedecentraliseerd te zijn. De digitale munt moet een manier zijn om klassieke geldsystemen tegen te gaan en te voorkomen dat alle macht en rijkdom terecht komt bij de ‘1%’ van deze wereld. Als beide kampen lijnrecht tegenover elkaar blijven staan, lopen we dus het risico om met twee verschillende systemen opgezadeld te raken.

Twee verschillende ecosystemen voor de munt zou het hele systeem ontoegankelijk en onaantrekkelijk maken. Met andere woorden: er moet een winnaar en een verliezer uit het gevecht komen, wilt men de digitale munt vrijwaren. Een winnaar kan er enkel komen wanneer er een consensus komt over de ganse gemeenschap.

Driekwartmeerderheid

Een kamp kan zichzelf ook als winnaar uitroepen als het minstens 75 procent van alle gebruikers aan zijn kant weet staan. Maar zelfs dan kan de overige 25 procent nog steeds weigeren daarin mee te gaan. Sinds de lancering dit weekend zijn al 7,7 procent van de gebruikers overgestapt; enorm veel op zo’n korte tijd, maar het valt nog af te wachten of de trend zich doorzet. Tegen 2016 moet de beoogde 75 procent gehaald zijn, of de nederlaag dreigt.

Mijnindustrie

Voorlopig zijn beide standaarden nog compatibel met elkaar, dus een nederlaag voor Bitcoin XT zou hoogstwaarschijnlijk betekenen dat het status quo gehandhaafd blijft, tot XT toch de benodigde driekwartmeerderheid weet te behalen. De beslissing zal hoe dan ook vallen in China. De Chinese Bitcoinmarkt BTCChina is namelijk verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van het ‘Bitcoin mining’-proces.

Bitcoin mining betekent dat een onderneming transacties uitvoert voor gebruikers, en daar in ruil Bitcoins voor verdient. Aangezien zij meer dan de helft in handen hebben, hebben zij simpelweg de beslissende stem. De Chinezen lieten al weten dat zij de conitnuïteit van de digitale munt boven alles stellen, en daarom opteren voor het huidige Bitcoin Core-systeem. Zij staan echter niet weigerachtig tegenover een vergroting van de block size. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business