Nieuws

Intel levert Edison-chips voor bijen

Wetenschappers willen de tot nog toe onbekende oorzaak voor de massasterfte van bijen wereldwijd achterhalen met behulp van een Intel chip en sensoren gelijmd op de insecten.

Intel gaat een samenwerking aan met een Australische wetenschapsorganisatie om chips te installeren op bijen. De Australian Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) wil met behulp van Intels technologie proberen te achterhalen wat de massale sterfte van bijen over de hele wereld veroorzaakt.

Intel stelt hiervoor zijn Edison computing platform ter beschikking, een chip die oorspronkelijk ontwikkeld is voor wearables. Het omvat “een computerpakket dat weinig groter is dan een postzegel […] Het heeft een Intel Atom processor, 1 GB RAM en 5 GB geheugen, wifi- en bluetoothmogelijkheden,” stelt David Mellers, sales director voor Intel.

De Edison chips zullen strategisch rond bijenkorven worden opgesteld en sensoren lezen die als een rugzak aangebracht worden op de bijen. Die sensoren, met een afmeting van 2,5 x 2,5 x 4 millimeter en een gewicht van 5,4 milligram, maken gebruik van van radiogolven om informatie over te brengen. Ze hebben een batterij aan boord die zich oplaadt via vibraties.

“De sensoren zullen samen met Intels software werken zoals een zwarte doos op een vliegtuig. Ze leveren ons vitale informatie over welke stressfactoren de gezondheid van bijen beïnvloedden,” verklaart professor Paulo de Souza, hoofd wetenschap van CSIRO.

De globale bijenpopulatie, die volgens de wetenschapsorganisatie 33 procent van alle voedingsteelten bestuiven wereldwijd, is al enige tijd onderhevig aan een mysterieuze sterfte. Omdat een van de mogelijke factoren voor die sterfte, de Varroa-destructor-mijt, niet aanwezig is op Australië, hoopt men een beter inzicht te krijgen in meer ongrijpbare parameters zoals ziektes, pesticides, lucht- of watervervuiling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business