Nieuws

Europa schiet twee extra Galileo-navigatiesatellieten de ruimte in

De Europese Unie heeft zijn navigatienetwerk Galileo uitgebreid door twee nieuwe satellieten de ruimte in te sturen. Het project is zo op een derde van de weg.

Europa heeft zijn satellietvloot uitgebreid met twee extra Galileo ruimtetuigen. De satellieten werden met een Soyuz-raket, gelanceerd vanop Frans-Guyana, in hun baan gebracht. Het brengt de teller van actieve Galileo’s op 10 exemplaren, een derde van wat een volledige netwerk van 30 satellieten moet zijn tegen 2020.

Galileo is een project van de Europese Commissie, uitgevoerd door het Europese Ruimte-Agentschap (ESA). Het moet het Amerikaanse Global Posistioning System (GPS) uitbreiden en extra precisie leveren voor zijn gebruikers. De services van het netwerk zullen pas beschikbaar zijn van zodra er minimaal 14 ruimtetuigen de aarde omcirkelen, maar apparaten met de juiste chips kunnen nu al de signalen ontvangen van de aanwezige Galileo’s in de ruimte.

De droom van een Europese “GPS” is niet van leien dakje gegaan. Het project heeft een achterstand goed te maken, en de kosten zijn ook veel hoger dan wat eerst geraamd was. Didier Faivre, hoofd van navigatie bij ESA, is echter positief: “Het bekende “30 satellieten tegen 2020″ motto is ons doel, en we zijn ervan overtuigd dat we dit kunnen realiseren dankzij extra aankopen die dit jaar zijn geïnitieerd.”

De Galileo-satellieten worden gebouwd door een samenwerking van een Duits en Brits bedrijf: OHB System in Bremen assembleert de ruimtetuigen, Surrey Satellite Technology verzorgt het interne hart.

De video’s van de lancering kan je hier nog eens bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business