Nieuws

Probeer zelf te landen met een raket van SpaceX

MIT plaatst een eenvoudig spelletje online waarmee je zelf kan ontdekken hoe moeilijk het is om op een boot te landen met een raket.

Dat de landingspogingen van SpaceX’s Falcon 9 voorlopig allemaal mislukten, is niet verwonderlijk. Als het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk er in slaagt om de eerste trap van de Falcon 9 raket succesvol te laten neerkomen op een landingsplatform in de oceaan, dan zal dat ruimtevaart revolutioneren. De uitdaging van een dergelijke onderneming kan echter niet onderschat worden. Musk zelf vergeleek het huzarenstukje met het balanceren van een borstel op je vinger tijdens een orkaan.

Vuurwerk

De eerste trap van de Falcon 9 valt na de lancering tegen hoge snelheid terug naar de aarde. De raketmotor moet het gevaarte vervolgens stabiliseren om het tot slot zacht en kaarsrecht neer te zetten op de landingsplek. Hoe snel een miniem stuurfoutje de hele onderneming in een vuurwerkshow kan laten veranderen, maakt het Falcon 9 Lander-spel van MIT duidelijk.

Het spelletje vereenvoudigde de hele landing uiteraard en beperkt de controlemogelijkheden tot eenvoudig gestuur met de pijltjes. Zelfs met die beperkte input wordt het al snel duidelijk wat Musk bedoelt met z’n bezem in een orkaan-analogie.

Nieuwe poging

Na de mislukte lancering van de Falcon 9 eind juni is het lanceringsschema van SpaceX in de war gegooid. Zoals het er nu uitziet zal de privé-ruimtevaartfirma opnieuw Dagoncapsules en andere satellieten naar de ruimte schieten vanaf 17 november. Of Musk en de zijnen dan ook meteen een landing zullen proberen is niet duidelijk. Wij vermoeden dat de eerste nieuwe landingspoging voor het einde van het jaar zal zijn. Dan lanceert SpaceX, als alles goed gaat, CRS-8, een nieuwe bevoorradingsmissie voor het ISS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business