Nieuws

Wat je kan verwachten op het Google-evenement vanavond

Google houdt vanavond een speciaal evenement om zijn nieuwste Nexustelgen te verwelkomen, maar heeft volgens hardnekkige geruchten nog wel wat meer achter de hand. Een overzicht.

Internetgigant Google presenteert vanavond zijn nieuwste generatie Nexustelefoons, maar dat is lang niet alles wat het bedrijf uit zijn mouw zal schudden volgens kenners. Benieuwd naar wat Google in petto heeft? We zetten de belangrijkste geruchten voor jou op een rij.

Nexus 5X en Nexus 6P

Nexus 5X

Dat er vanavond twee verse Nexus smartphones aan de wereld zullen voorgesteld worden, staat zo goed als vast. Deze keer werkte Google samen met zowel LG als met het Chinese Huawei om een pure Androidervaring in de nieuwste smartphonetechnologie te gieten.

Het LG-toestel is een update van de LG Nexus 5, die twee jaar geleden op de markt werd gebracht. De Nexus 5X zou niet alleen een groter scherm krijgen (van 4,95 inch naar 5,2) maar ook meer megapixels in de camera, met 13 MP achteraan en 5 MP vooraan. Er is een vingerafdrukscanner toegevoegd en een poort voor USB type-c. De binnenkant zou een Snapdragon 808 herbergen, maar over de RAM zijn de geruchten het nog niet eens – het kan 2 of 3 GB zijn. Speculaties over het prijskaartje gokken op een 399 dollar voor de smartphone.

Nexus 6P

De Nexus 6 is in handen gelegd van Huawei, dat met de Nexus 6P alvast een andere richting is opgegaan qua design. Het heeft zijn eigen accenten gelegd met een rechthoekige body en gebogen hoeken, en een uitstekende strip bovenaan met de camera in.

In tegenstelling tot de Nexus 5X zou het scherm van de Nexus 6P krimpen, van 5,96 inch naar 5,7 inch. Ook de 6P ontvangt de vernieuwingen van een vingerafdrukscanner en USB type-c. Binnenin zou een Snapdragon 810 schuilen met 3GB RAM. Het basismodel start met 32 GB opslagruimte. Over de cameraspecificaties en de lanceringsdatum is nog niets geweten. Schattingen leggen de prijs een honderd dollar hoger dan de Nexus 5X, op 499 dollar. Het is de eerste keer dat Huawei zich waagt aan een Nexustelefoon.

Chromecast x2

Android fansites hebben de hand weten leggen op documenten die stellen dat er een vernieuwde Chromecast onthult zal worden. Die zal bovendien in twee verschillende modellen uitkomen. Google zal de huidige dongle in een 2.0 versie uitbrengen, en daarnaast ook een Chromecast gefocust op muziek lanceren: Chromecast Audio.

De belangrijkste verbetering voor de originele Chromecast is sneller wifi-mogelijkheden dankzij de ondersteuning van wifi-ac en de 5 GHz bandbreedte. Verder zal de Chromecast app meer functionaliteit krijgen, en zal de standaard achtergrond terwijl je je cast opzet nu ook feeds en widgets kunnen tonen. Tot slot is het design uitvoerig onder handen genomen als we de gelekte, nog onduidelijke beelden mogen geloven.

Bron: 9to5Google

De Chromecast Audio heeft twee grote troeven: multi-room mogelijkheden en ondersteuning van Spotify. In plaats van het toestel via hdmi aan te sluiten, gebruik je bij de Audio een kabel om het met een speaker te verbinden. Ook bij de Chromecasts is het nog speculeren over wat Google ervoor zal vragen.

Android Marshmallow

Naar alle waarschijnlijkheid zal Google de officiële versie van Android 6.0 aka Android M aka Android Marshmallow op de wereld loslaten. Bij deze upgrade sleutelden ze onder andere aan het toestemmingensysteem, aan de functies van Google Now en aan de indeling van het schap met applicaties. Eigenaars van een Nexus 5 of 6 kunnen meteen aan de slag met het nieuwe besturingssysteem. Voor andere Androidtelefoons is het wachten geblazen totdat hun telecomprovider of de producent van het toestel de update levert, allicht in de loop van 2016.

Een concurrent voor de iPad Pro?

Volgens sommige verslagen zou Google ook een nieuw Pixel toestel achter de hand houden. Geen Chromebook deze keer, maar een tablet die draait op Android 6.0 en die met een optioneel toetsenbord komt. Klinkt bekend? Het lijkt erop dat Google net als Apple wil vissen in dezelfde vijver.

Waarom krijgt deze tablet de naam Pixel C en vaart het niet onder de Nexus-vlag zoals eerder Google tablets? Een duidelijke verklaring is er niet. De tablet zou een serieuze sprong maken in materiaalkwaliteit, en een kleintje in grootte – van 10,1 inch naar 10,2 inch in vergelijking met de Nexus 10. Met 308 pixels per inch heeft de Pixel C ook een iets hogere resolutie dan die laatste. Verder zit onder de motorkap een Nvidia Tegra X1 processor en 3 GB RAM.

Houd voor de bevestiging of ontkrachting van het bovenstaande, en voor meer informatie over de nieuwe line-up, ZDNet in de gaten. Wij brengen vanavond verslag uit van het Google-evenement, dat om 18:00 van start gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business