Nieuws

Nieuwe Snapdragon 820 moet Snapdragon 810 doen vergeten

Met de Snapdragon 810 liet Qualcomm heel wat steken vallen. Nieuw SoC-vlaggenschip Snapdragon 820 moet die misstap doen vergeten met extra kracht en geavanceerde verbindingssnelheden.

Dat de Snapdragon 810 niet het meest gesmaakte vlaggenschip is dat Qualcomm al ooit lanceerde, is een understatement. De mobiele processor liep zo warm, dat Samsung de chip liet vallen voor zijn premium Galaxy S6 smartphones en een zelfgeproduceerde SoC (system on a chip) installeerde. Qualcomm hoopt met de nieuwe Snapdragon 820 de reputatieschade te herstellen met behulp van geavanceerde prestaties en internetsnelheden, en een aangepaste 64-bit CPU kern.

De Snapdragon 820 werd begin dit jaar al voorgesteld, maar Qualcomm gaf de details van de SoC maar met mondjesmaat vrij. Ondertussen is er genoeg gekend om toch een duidelijk idee te krijgen van wat je van de effectieve lancering van de 820 kan verwachten begin 2016. Die informatie laat alleszins uitschijnen dat een sterke comeback in de maak is.

Prestatiebeest

Dankzij de geïntegreerde X12 LTE modem is de Snapdragon 820 theoretisch in staat om downloadsnelheden tot 600 mbps neer te zetten en uploadsnelheden van 150 mbps. Ter vergelijking: De Snapdragons 808 en 810 in de nieuwe Nexus-smartphones gaan tot 450 mbps/50 mbps, terwijl de iPhone 6s en de Samsung Galaxy S6 gelimiteerd zijn tot 300 mbps/50 mbps.

Die verhoogde datasnelheden worden mede ondersteund door extra antennes. De Snapdragon 820 voorziet wifi ac-verbinding en over hele korte afstanden ook wifi ad – denk bij dat laatste aan het verbinding maken met externe monitors of docking stations.

Qualcomm plaatste in de Snapdragon 820 voor het eerst een speciaal aangepaste 64-bit CPU, die de naam “Kyro” meekreeg. Die quad-core CPU klokt af op 2,2 GHz en zou volgens het bedrijf dubbel zo snel presteren als de CPU van de 810. Ook de grafische kracht van de SoC verhoogt: hier stelt Qualcomm dat de Adreno 530 GPU tegenover zijn voorgaande vlaggenschip het 40 procent beter zal doen.

Eerherstel

De competitie die de Snapdragon 820 moet bekampen is alvast niet mis. MediaTek heeft een nieuw vlaggenschip achter de hand dat eind dit jaar debuteert. Huaweis dochterbedrijf HiSilicon levert nu al snellere versies van zijn premium octacore Kirin chips met de 940 en 950.

Volgens geruchten zou ook Samsung een aangepaste kern ontwikkelen voor zijn volgende Exynos SoC. Maar uit dezelfde hoek zijn er ook geluiden te horen dat het Koreaanse bedrijf de Snapdragon 820 in de armen sluit en in zijn Galaxy S7 line-up zal gebruiken. Dat zou alleszins een mooi eerherstel zijn voor Qualcomm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business