Nieuws

Burgerwacht die routers beschermt maakt zich bekend

Vorige week brachten we het verhaal van een mysterieus virus dat routers beschermt tegen andere malware. Nu raakte bekend wie er achter het virus zit.

Het was een vreemd verhaal: een virus dringt binnen op een router en speelt daar buitenwipper voor alle kwaadaardige software die je router wilt gebruiken voor verkeerde doeleinden. Niemand wist waar deze ‘goodware’ vandaan kwam die zo efficiënt en altruïstisch malware wist buiten te houden. Nu raakte bekend wie het ontwikkeld heeft.

Het is te zeggen: we weten dat het om een individu of collectief gaat onder de naam The White Team. Ikzelf voel alvast niets dan genegenheid voor zowel de naam als het initiatief. De zelfverklaarde burgerwacht nam namelijk contact op met een onderzoeker van Symantec. Hij kreeg toegang tot de code en bevestigde dat het wel degelijk om de ‘real deal’ ging.

Buitenwipper

Het programma blijkt echt goed in elkaar te zitten. Het breekt in op routers door het wachtwoord te raden – dat vaak ‘password’ was – en smeet vervolgens Bitcoin miners buiten, evenals andere malware. The White Team bevestigde nog eens dat het echt om een goedbedoeld programma ging. “Ten eerste wilden we leren, ten tweede begrijpen, daarna wilden we ons amuseren en ten slotte wilden we je beveiliging verbeteren,” aldus de woordvoerder van het witte team.

Ze beweren dat ze geen kwaad willen aanrichten, maar wanneer ze gevraagd worden of mensen hen kunnen vertrouwen, is het antwoord nogal laconiek: “natuurlijk niet, je moet je toestel beveiligen.” Zo krijgen ze bovendien nog wat tegenkanting, aangezien hun methode en het programma volstrekt illegaal zijn.

Wie de leden van het team zijn, blijft echter een goed bewaard geheim. Zelf verklaren ze dat ze niet belangrijk zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business