Nieuws

Wetenschappers manipuleren hartslagen fruitvlieg met laser

Wetenschappers konden het hart van een fruitvlieg op commando laten slaan met een laser. Het onderzoek levert nieuwe inzichten voor alternatieve pacemakers.

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om de hartslagen van een fruitvlieg te controleren via een laser. Met het onderzoek willen de vorsers een opstap creëren voor verder research naar alternatieve pacemakermethodes.

De wetenschappers steunden op dna-manipulatie om de lasercontrole mogelijk te maken bij fruitvliegjes, meerbepaald via het nichedomein van de optogenetica. Optogenetica slaat op het specifiek aanpassen van een genoom om dieren materialen te laten produceren die reageren op licht. Voor dit onderzoek zorgde het team ervoor dat de hartcellen van de fruitvliegjes lichtgevoelige eiwitten produceerden.

[related_article id=”160903″]Dankzij deze ingreep konden de wetenschappers de hartslagen van de insecten tijdens elke stadium van hun ontwikkeling controleren, zonder dat er invasieve technieken aan te pas kwamen. Ze hoefden enkel een laser goed te mikken om het hart op commando te laten slaan.

De gebruikte techniek in het onderzoek is niet echt geschikt voor mensen. Naast de ethische overwegingen die dna-manipulatie met zich meebrengt, zijn er ook praktische hordes: het menselijk lichaam is te massief om het laserlicht door te laten. Het concept kan echter wel werken door middel van nabij-infrarood licht en de toediening van de juiste eiwitten. Optische pacemakers die je op je lichaam draagt en waarvoor geen operatie nodig is, hebben theoretisch potentieel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business