Nieuws

Bekijk Jupiter in 4K

Met behulp van de Hubble ruimtetelescoop heeft NASA een 4K video in elkaar gestoken die gasplaneet Jupiter toont. De nieuwe informatie bevestigt ook enkele oude theorieën.

[related_article id=”160903″]NASA-wetenschappers hebben met informatie verkregen via ruimtetelescoop Hubble een 4K video samengesteld die de huidige toestand van gasplaneet Jupiter weergeeft. Tegelijkertijd hebben ze met de nieuwe gegevens ook twee veronderstellingen over de planeet kunnen bevestigen.

Klasfoto

De video is de eerste van een serie van jaarlijkse “portretten” die NASA wil maken van de buitenste planeten in ons zonnestelsel. “Het verzamelen van deze jaarlijkse beelden – in essentie de planeetversie van klasfoto’s – zal huidige en toekomstige wetenschappers helpen met het begrijpen van hoe deze gigantische werelden evolueren in de tijd,” stelt de organisatie in zijn persbericht.

De ontdekte golf op Jupiter is gelijkaardig aan wat in de aardse atmosfeer te zien is als cyclonen zich vormen. De verticale lijnen duiden de golf aan, de pijlen wijzen naar cyclonen. Bron: NASA

Jupiters klasfoto kon alvast onthullen dat er een rare golf zich juist ten noorden van de evenaar van de planeet bevindt, een fenomeen dat niet meer opgevangen is sinds de Voyager 2 enkele decennia geleden de omgeving van Jupiter in kaart bracht.

Krimpende oranje vlek

Verder verkreeg het team ook meer informatie over de grote rode vlek op de planeet, de langdurige anticycloon die op Jupiter raast. De wetenschappers ontdekten een uniek filamentaspect in de storm, en stelden vast dat de rode vlek tegenwoordig meer oranje lijkt. De beelden bevestigen ook dat de storm krimpt. De diameter van de vlek is zo’n 240 km korter geworden dan ze in 2014 nog gemeten werd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business