Nieuws

Europese netneutraliteit hangt aan een zijden draadje

Vandaag wordt er door het Europese Parlement gestemd over netneutraliteit. De toekomst van het internet zoals we het kennen ligt in hun handen.

Deze zomer maakte het Europese Parlement voor het eerst zijn voorlopige overeenkomst met betrekking tot netneutraliteit bekend. Volgens hen zouden de regels netneutraliteit in heel Europa moeten garanderen, maar veel mensen hadden hun bedenkingen bij de uitzonderingen die in de overeenkomst uit de doeken werden gedaan. Deze creëren namelijk enkele achterpoortjes, waardoor grof geld kan betaald worden om aan sneller internet te geraken.

Open en vrij internet

De stemming die vandaag plaatsvindt in Strasbourg, Frankrijk, heeft iedereen dan ook op het puntje van zijn stoel zitten. Ook de oprichter van het web, Tim Berners-Lee, mengt zich in de debatten. “Toen ik het wereldwijde web oprichtte, bouwde ik het als een open platform om samenwerking en innovatie te bevorderen,” schrijft Berners-Lee in een blogpost. “Het web evolueerde in een krachtig en alomtegenwoordig platform, doordat het was opgebouwd uit een open platform dat alle pakketjes van informatie gelijk behandelde. Dit principe van netneutraliteit zorgde ervoor dat het internet een vrije en open ruimte was.”

Berners-Lee behoort tot een groep belangrijke mensen in de technologiewereld die tegen de Europese overeenkomst zijn. Volgens hen zou de overeenkomst namelijk grote gevolgen kunnen hebben voor Europese internetgebruikers. Zij menen dat de regels enkele serieuze achterpoortjes bevatten die ervoor kunnen zorgen dat internetproviders de snelheid van het internetverkeer kunnen beïnvloeden om zogenaamde ‘snelwegen’ te maken. Hierdoor zouden bedrijven met veel geld providers kunnen omkopen om van een dergelijke ‘snelweg’ gebruik te kunnen maken.

Gewenste wijzigingen

Om de Europese netneutraliteit toch te bewaren, moedigt Berners-Lee de parlementsleden aan om voor vier specifieke wijzigingen te stemmen.

  • Dicht de achterpoortjes die ervoor kunnen zorgen dat ‘snelwegen’ gemaakt kunnen worden.
  • Voorkom dat internetproviders aan ‘zero-rating’ doen. Hierbij wordt data van bepaalde applicaties of services gratis aangeboden, zonder dat deze in rekening worden gebracht bij je maandelijkse datalimiet.
  • Verbied internetproviders om klassen van dataverkeer te bepalen, waarbij bepaalde klassen worden vertraagd en anderen weer versneld. Dit zorgt er namelijk voor dat encryptie wordt ontmoedigt.
  • Sluit de loophole die ervoor zorgt dat internetproviders te allen tijde het dataverkeer kunnen vertragen omwille van congestie.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business