samsung
bron: CristinaMuraca / Shutterstock.com

Samsung kan dit kwartaal eindelijk opgelucht ademhalen: de winst gaat terug naar boven. Het Koreaanse bedrijf wapent zich wel voor een komende slopende concurrentie op de smartphonemarkt.

Advertentie
samsung
Bron: CristinaMuraca / Shutterstock.com

De ban is gebroken: na zeven opeenvolgende kwartalen in neerwaartse richting, kan Samsung weer een winstgrafiek tonen met een opgaande curve. In absolute cijfers heeft Samsung de afgelopen drie maanden een 6,42 miljard dollar aan operationele winst binnengehaald, bijna een verdubbeling van wat het bedrijf vorig jaar als winst kon opschrijven. Dat was toen een teleurstellende 3,6 miljard dollar.

Ook Samsungs netto winst maakte een sprong, van 3, 7 miljard in 2014 naar 4,8 miljard in 2015. Volgens het Koreaanse bedrijf werd zijn omzet voornamelijk gerealiseerd door de semiconductor en beeldscherm afdelingen. De winst kreeg een belangrijke duw door de zwakkere won, de Koreaanse munt.

Moordend

Samsungs smartphone afdeling maakte dit kwartaal een redelijke beurt en tekende ook een jaar-op–jaar groei op. Het bedrijf zegt dat er een significante stijging was in de verkoop van de Galaxy Note 5 en Galaxy S6 Edge+, en de Galaxy A en Galaxy J telefoons. Het verlagen van de prijs van zijn vlaggenschepen Galaxy S6 en S6 Edge had wel een impact op de winstcijfers.

Samsung voorspelt dat de winstgroei zich het volgende kwartaal zal voortzetten, maar waarschuwt tegelijkertijd dat de concurrentie in de smartphonesector volgend jaar nog moordender zal zijn. Het stelt dat het zich meer zal concentreren op zijn betaaldienst Samsung Pay en op zijn wearables.

Advertentie