Nieuws

Zelflerende antivirus maakt updates overbodig

De volgende stap in antivirusprogramma's maakt komaf met regelmatige updates voor de software. Het virussprogramma van de toekomst leert gewoon zelf wat een bedreiging is.

De volgende generatie antivirusprogramma’s zou de noodzaak van geregelde updates voor de software wel eens overboord kunnen gooien. Toch als het aan de Israëlische start-up Deep Instinct ligt.

Onze huidige antivirusprogramma’s kunnen alleen beschermen tegen virussen die bekend zijn. Dat geeft cybercriminelen tijd om met onbekende software aan de slag te gaan, tot antivirusontwikkelaars hun programma’s bijwerken en de cyclus opnieuw begint. Maar het antivirusprogramma van de toekomst zou die updates niet nodig hebben. Die zouden immers intelligent zijn.

AI-beschermer

Dankzij Deep Learning algoritmes kunnen antivirusprogramma’s leren en zelf uitmaken wat een bedreiging is en wat niet, waardoor een database overbodig wordt. En dat is dus waar ze bij Deep Instinct mee bezig zijn. Het bedrijf bouwt aan securitysoftware die volgens hen met 20 procent meer precisie dan de huidige antivirusprogramma’s kwaadaardige software kan herkennen.

Er is nog geen prototype van het programma in de omloop om de claims te staven, maar studies en experimenten die gelijkaardige resultaten opleveren zijn er al wel. Dat bedrijven geloven in het potentieel van slimme anitvirussoftware op basis van neurale netwerken, kan aangetoond worden met initiatieven van Microsoft en het Amerikaanse bedrijf Invincea dat gelijkaardige software ontwikkelt, onder andere gesponsord door Dell en het Amerikaanse leger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business