Nieuws

Medion Akoya E6418: zo interessant als het lijkt?

Aldi gaat op woensdag 4 november voor een nieuwe technologiedeal. Voor 599 euro krijg je de Medion Akoya E6418. Een goede koop?

‘Briljante graphics ontmoeten krachtig entertainment.’ Zo wil Aldi de Medion Akoya E6418, de aanbieding van woensdag 4 november 2015, aan de man brengen. Afgaande op de specificaties is die omschrijving eerder misleidend. Als consument kan je terecht vermoeden dat de Medion geschikt is voor het spelen van nieuwe games, maar daar is niets van aan. Om te gamen, waarbij we het hebben over spellen zoals Call of Duty of Fallout 4, en niet over Candy Crush of Roller Coaster Tycoon, of een Rome Total War van het vorige decennium, dient je computer uitgerust te zijn met een toegewijde grafische kaart, en die bezit deze Medion niet.

De grafische kracht is afkomstig van Intels Iris-graphics, en die vormen een onderdeel van de i5-5257U-chip. Eenvoudige games of films in full hd-resolutie draaien uiteraard wel vlekkeloos op de hardware. De processor zelf heeft twee cores, vier threads en de basiskloksnelheid bedraagt 2,7 GHz. De boostsnelheid, 3,1 GHz, kan de laptop maar heel even aanhouden.

Grafisch zoutvat

In het promopraatje lezen we verder nog heel wat over het uitblinken van de grafische kwaliteiten, neem dat dus allemaal met een vaatje zout. De Iris 6100 graphics doen hun werk, maar of de kleuren echt schitteren zoals Aldi zich sterk maakt, hangt meer af van het scherm. Daar kunnen we moeilijk meer over vertellen zonder het in levende lijve te zien. De full hd-resolutie is in ieder geval veelbelovend, en de Medion lijkt gebruik te maken van een IPS-paneel. Dat is in een laptop zoals deze goed nieuws: een IPS-scherm levert in de regel mooiere kleuren af dan het populaire alternatief: een scherm op basis van een TN-paneel. Ook de kijkhoek moet een stuk beter zijn.

Juiste keuze

Medion begrijpt dat een systeemhardeschijf niet meer van deze tijd is en opteert voor een ssd met een capaciteit van 128 GB. Veel is dat niet, maar zelfs zonder de eveneens ingebouwde hdd van 1 TB voor opslag zouden we de keuze toejuichen. Tel daar nog eens 6 GB aan RAM bij, en we komen tot de conclusie dat we gratis reclame aan het maken zijn voor Aldi.

Als het goed is, is het nu eenmaal goed. Puur afgaande op de specificaties zal je hard mogen zoeken om even goed of beter te vinden aan dit bedrag. Dat Windows 10 (Home) al voorgeïnstalleerd staat, vinden we mooi meegenomen.

Kopen?

Wat krijg je niet van Aldi? Een mooie laptop. Vandaag gaan fabrikanten steeds meer voor design, met dunne en strakke toestellen uit hoogwaardige materialen. De Medion heeft in vergelijking een saai chassis, al is dit toestel dunner dan vorige iteraties van het merk. Zoek je naar een nieuwe laptop binnen deze prijsklasse, en staan de vormfactor en gamecapaciteiten niet hoog op je verlanglijstje, dan krijg je hier een erg interessant toestel voorgeschoteld.

We voegen er voor alle duidelijkheid nog graag aan toe dat deze analyse van toepassing is op de technische specificaties van de laptop. Over zaken zoals bouwkwaliteit, duurzaamheid, betrouwbaarheid op de lange termijn, ondersteuning en garantiekwaliteit, kunnen we ons niet uitspreken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business