Nieuws

Facebooks Safety Check massaal gebruikt in Parijs

In de chaos die volgde op de aanvallen in Parijs was het voor veel families moeilijk te achterhalen of hun geliefde veilig was. Tijdens deze momenten van onzekerheid kon Facebook hulp bieden.

Na de aanvallen in Parijs besloot Facebook zijn Safety Check voor het eerst aan te zetten bij een gebeurtenis die geen natuurramp was. Meer dan 4 miljoen mensen maakten gebruik van de tool om familie en vrienden te laten weten dat ze veilig waren en maar liefst 360 miljoen gebruikers kregen de geruststellende notificaties. In de chaos die volgde op de aanslag, bood de tool op deze manier houvast voor veel ongeruste mensen, al kreeg Facebook ook kritiek op zijn beslissing om Safety Check in Parijs te gebruiken.

“We zijn erg verdrietig over wat er is gebeurd in Parijs, maar er is ook een hoofdstad die Beirut heet. Deze stad werd deze week aangevallen door terroristen. Waarom activeerde Facebook de Safety Check niet in Libanon, Mark Zuckerberg?” Schreef Wadih Constantine in een Facebookpost en ook andere Facebookgebruikers hadden soortgelijke bedenkingen.

Continu verbeteren

Safety Check werd vooralsnog echter slechts een aantal keer gebruikt en dit telkens bij natuurrampen. De tool wordt dan ook nog steeds bijgeschaafd en Facebook hoopt Safety Check in de toekomst bij meer tragische gebeurtenissen te kunnen inzetten. “In het geval van natuurrampen gebruiken we een aantal criteria, waaronder de schaal en impact. Tijdens een lopende crisis, zoals een oorlog of epidemie, is Safety Check in zijn huidige vorm niet bruikbaar. Er is namelijk geen duidelijk start- en eindpunt, waardoor het jammer genoeg onmogelijk te bepalen is wanneer iemand daadwerkelijk veilig is,” schreef Alex Schultz van Facebook.

“We besloten om Safety Check in Parijs te activeren, nadat we erg veel activiteit op Facebook zagen tijdens de gebeurtenissen. Dit was de eerste keer dat Safety Check werd geactiveerd voor iets anders dan een natuurramp. Er moet een eerste keer zijn voor alles en voor ons was dit Parijs,” besluit Schultz.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business