Nieuws

Grafeen maakt infrarood in smartphones mogelijk

Supermateriaal grafeen kan ervoor zorgen dat je je smartphone in de toekomst kan bedienen als een Wii: met enkel bewegingen, geregistreerd door infrarood.

Wetenschappers werken aan de ontwikkeling van een thermisch-beeldvorming systeem gebaseerd op ultradunne platen van grafeen. Mogelijke praktische toepassingen van het resultaat zijn infraroodsensors in laptops en smartphones, of autoruiten die nachtvisie toelaten.

De nieuwe studie bewijst wederom het grote potentieel van grafeen, of het nu gebruikt wordt om computerchips te versnellen of om printbare netwerkantennes te maken.

Warm & koud

Thermische beeldvorming stelt mensen in staat om de infraroodstraling te zien die objecten uitstralen als hitte. De nachtkijker is waarschijnlijk het bekendste product die gebruik maakt van deze technologie. Momenteel hebben thermische beeldvormingstoestellen nood aan een koelsysteem zodat ze hitte in de achtergrond kunnen filteren om zo tot bruikbare beelden te komen. Dat maakt praktische toepassingen zwaarder en kostbaarder.

Sensor ophangen

Grafeen biedt hiervoor een oplossing dankzij zijn sterke elektrische geleiderkwaliteit. In plaats van een koelsysteem te gebruiken, hebben wetenschappers de thermische sensor geïsoleerd van de rest van het systeem met behulp van grafeenrepen. Die repen kunnen elektrische signalen overbrengen, en zorgen ervoor dat de sensor in open lucht hangt. Tests hebben aangetoond dat een dergelijke configuratie de hittesignatuur van een mens in kamertemperatuur kan ontwaren zonder de hulp van een koelsysteem.

Nieuwe locaties

“Het voordeel van het significant verminderen van de kost en het verhogen van de prestatie van infraroodkijkers is dat we nu deze camera’s in nieuwe plaatsen kunnen introduceren,” stelt Tomás Palacios, een van de betrokken onderzoekers, werkzaam aan het Massachusetts Institute of Technology. “We kunnen bijvoorbeeld infrarood detectors integreren in elke laptop en smartphone. Dat betekent dat je deze in de toekomst zou kunnen aansturen door met je hand ervoor te zwaaien.”

Infraroodsensors die bewegingen registreren zijn veel efficiënter dan de camera’s die nu gebruikt worden voor dergelijke acties.

Geïnteresseerd in de harde wetenschappelijke feiten? Je vindt de samenvatting van de studie hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business