Nieuws

Anonymous gaat IS te lijf

Niet alle dreigen van Anonymous zijn geloofsswaardig, maar de oorlogsverklaring aan het adres van IS blijven niet zonder gevolgen. Al duizenden twitteraccounts moesten er aan geloven.

Waar Anonymous historisch vooral digitaal ten strijde trok om internet(porno)censuur tegen te gaan of een of andere schofferende beweging zoals Scientology tegen de schenen te schoppen,  richt het hackerscollectief zijn pijlen nu op terreurbeweging IS. Operation Paris is er op gericht leden van de terroristengroepering op te sporen en gisteren boekte Anonymous z’n eerste succes. 5.500 twitteraccounts van IS werden offline gehaald. Dat weet de BBC.

Interview

De Britse nieuwsdienst denkt het brein achter de Anonymous-actie gestrikt te hebben voor een kort mail-interview, al geeft de BBC toe niet zeker te kunnen zijn dat de man die ze spraken werkelijk een leger hackers aanvoert. De man in kwestie gaf desalniettemin enkele interessante inzichten over wat Anonymous met Operation Paris wil bereiken.

“Ons hoofddoel is om terroristen te identificeren, data over hen te verzamelen, hun propaganda stop te zetten, hun aanwezigheid op sociale media te boycotten, dreigingen bekend te maken en de informatie van de personen in kwestie publiek te maken”, klinkt het. Anonymous beperkt zich daarbij niet tot de die-hard terroristen zelf, maar ook sympathisanten krijgen van wraak van de internetorganisatie over zich heen.

Tegenwerking

Critici vrezen echter dat Operation Paris het werk van de veiligheidsdiensten tegenwerkt. Die verkiezen misschien wel om terroristen live aan het werk te zien via sociale media. De repliek van Anonymous: “IS baseert zijn propaganda op het verspreiden van zijn acties via twitter en facebook. Met gewelddadige video’s en beelden willen ze terreur verspreiden. Hun propaganda stoppen is een effectieve manier om IS te verzwakken.”

Of de actie erg veel zal uithalen, moeten we afwachten. In tussentijd heeft de digitale oorlog op z’n minst een symbolische waarde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business