Nieuws

Snelste supercomputer ter wereld blijft Chinees

Voor de zesde keer op rij mag China zich tot keizer van de supercomputers kronen in de Top 500. De VS moet zich tevreden stellen met de tweede plaats, de resultaten van onze contreien zijn pover.
bron: www.peimag.com; Tianhe-2

Chinese supercomputer Tianhe-2 heeft de eerste plaats verovert in de Top 500, een ranking die sinds 1993 tweejaarlijks de beste supercomputers ter wereld oplijst. Het is de zesde keer op rij dat China zich nummer 1 mag kronen in de lijst.

Niet alleen in kwaliteit staat China aan het roer, ook in kwantiteit heeft het de laatste zes maanden een sterke prestatie neergezet. Het aantal supercomputers dat het in de Top 500 had steeg van 37 naar 109, een verdriedubbeling. Rivaal VS daarentegen had dan wel de meeste computers in de lijst staan (201), historisch gezien is dat aantal nog nooit zo laag geweest.

Tianhe-2 zet 3,1 miljoen cores in om tot een capaciteit van 33,86 petaflops te komen. Daarmee heeft het een comfortabele afstand met de tweede in de lijst, de Amerikaanse Titan Cray XK7 die tot 17,59 petaflops haalt.

Nederland hoogste notering is plaats 69 en heeft twee supercomputers in de top 500 staan. België is in geen wegen of velden te herkennen deze keer, maar volgend jaar komt daar misschien weer verandering in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business