Nieuws

De 30-jarige geschiedenis van Windows

Dertig jaar geleden zag het populaire operating system zijn eerste levenslicht. Wij lijsten de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Windows voor je op.

Dertig jaar geleden zag het populaire operating system zijn eerste levenslicht. Wij lijsten de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Windows voor je op.

Windows 1.0: Vensters en computermuis

Het leven van Windows begon op een herfstdag in de jaren 80. Windows 1.0 werd in 1983 al aangekondigd, maar de daadwerkelijke uitrol van het besturingssysteem liet nog even op zich wachten. Op 20 november 1985 was het dan eindelijk zo ver: Microsoft maakte komaf met het typen van MS-DOS-opdrachten en rolde Windows 1.0 uit.

De komst van Windows was een heuse revolutie in het computerlandschap. Mensen leerden voor het eerst hoe ze een computermuis moesten beheersen, keuzemenu’s werden aan een gebruiksvriendelijke interface toegevoegd en gebruikers konden naar hartenlust vensters over hun scherm verplaatsen. Deze laatste functionaliteit gaf Bill Gates en Paul Allen overigens de inspiratie voor de naam ‘Windows’ en ook in Windows 10 kan je de typerende vensters nog steeds terugvinden.

Windows 2.0: Bureaubladpictogrammen en sneltoetsen

Twee jaar na de uitrol van de eerste Windows, was het hoogtijd voor een opvolger. Op 9 december 1987 werd daarom Windows 2.0 uitgebracht. Dit operating system bevatte voor het eerst bureaubladpictogrammen en de verbeterde grafische prestaties van het OS maakten het mogelijk om vensters te laten overlappen. Ook het beheren van de schermindeling en het gebruiken van sneltoetsen kenden hun intrede in Windows 2.0.

Windows 3.0: Geavanceerde graphics

Pas in 1990 werd de opvolger van Windows 2.0 uitgerold. Het besturingssysteem kreeg beduidend betere prestaties, geavanceerde graphics met 16 kleuren en verbeterde pictogrammen. Hierdoor begon Windows 3.0 er stilletjes aan uit te zien zoals het besturingssysteem dat we vandaag kennen en was het OS immens populair.

Windows 95: Startmenu

Op 24 augustus 1995 bracht Microsoft Windows 95 uit. Deze versie van het besturingssysteem kende een recordverkoop van zeven miljoen exemplaren op vijf weken tijd en zorgde ervoor dat Microsoft enorm veel publiciteit vergaarde. Het besturingssysteem had ingebouwde internetondersteuning en maakte het installeren van hardware en software erg eenvoudig.

Windows 95 is eveneens het eerste OS waarin het alom bekende startmenu is terug te vinden. Ook de taakbalk en knoppen op elk venster om dit te minimaliseren, maximaliseren en sluiten kende hun intrede in het populaire operating system.

Windows 98: DVD’s en USB

In 1998 werd de eerste versie van Windows speciaal voor de consument uitgebracht. Met dit besturingssysteem werd het een stuk eenvoudiger om informatie op je pc en het internet op te zoeken en werd het mogelijk om dvd’s uit te lezen en USB-apparaten aan te sluiten.

Windows 2000: Gebruiksgemak en betrouwbaarheid

Niet veel later werd Windows 2000 uitgebracht. Dit OS was bedoeld om zowel Windows NT, als Windows 95 en 98 op werkstations en laptops te vervangen. Het besturingssysteem voegt belangrijke verbeteringen op het vlak van betrouwbaarheid, gebruiksgemak en internetcompatibiliteit toe.

Windows XP: Vernieuwde uitstraling

Op 25 oktober 2001 kende Windows XP zijn eerste levenslicht. Dit OS was gericht op bruikbaarheid en kreeg een vernieuwde uitstraling. Doordat het besturingssysteem snel en stabiel is, wordt het één van de bestverkopende producten van Microsoft.

Windows Vista: Sterke beveiliging

Windows Vista werd in 2006 uitgebracht met het sterkste beveiligingssysteem ooit. In deze periode kende de veiligheidsrisico’s van laptops namelijk een serieuze toename en met behulp van het nieuwe gebruikersaccountbeheer kon voorkomen worden dat schadelijke software wijzigingen op computers aanbracht.

Windows 7: Windows Touch

Doordat voortaan meer laptops dan desktops werden verkocht, is Windows 7 speciaal ontworpen voor de draadloze wereld van deze eeuw. De interface werd wederom aangenamer om mee te werken en Windows Touch kende zijn intrede. Hierdoor werd het mogelijk om een touchscreen te gebruiken.

Windows 8: Nieuw concept

Met Windows 8 wilde Microsoft een nieuw concept aanbieden. De interface werd volledig vernieuwd met de bedoeling om soepel van touch naar muis en toetsenbord over te schakelen. Het bekende startmenu werd vervangen door tegels en de taakbalk werd vernieuwd. Het nieuwe concept sloeg echter niet aan bij het brede publiek.

Windows 10: Windows Continuum

Deze zomer maakte Windows 10 zijn intrede. In dit operating system mengt Microsoft het beste uit Windows 7 en 8, waardoor zowel het startmenu terug wordt geïntroduceerd als de tegels. Ook biedt het OS wederom een naadloze overgang van touch naar muis en toetsenbord en laat Continuum toe om van Windows Phone een heuse computer te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business