Nieuws

NASA plaatst bestelling bij SpaceX voor bemande vlucht

NASA dient een officiële order in bij SpaceX om een bemande vlucht naar het ISS voor te bereiden. Dat het bedrijf deze als eerste mag uitvoeren, is echter nog niet beslist.
Test van de Crew Dragon

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA heeft een eerste officiële order geplaatst bij SpaceX om een bemande vlucht uit te voeren naar het International Space Station (ISS). De vlucht zou eind 2017 moeten doorgaan, maar een exacte datum is nog niet geprikt. Elon Musks bedrijf zal in de tussentijd zijn Crew Dragon perfectioneren, een capsule die plaats biedt aan zeven personen.

Momenteel heeft NASA geen eigen ruimtetuigen beschikbaar om astronauten naar ISS te vervoeren, waardoor het een beroep moet doen op de Russische Soyuz. Die operatie kost ongeveer 80 miljoen dollar per vlucht om één astronaut in de ruimte krijgen. Daarom heeft de organisatie het Launch America Commercial Crew programma opgestart: het wil orders plaatsen bij Amerikaanse bedrijven om bemande vluchten naar het ISS te sturen aan verminderde kosten.

Dat SpaceX een van de twee kandidaten voor Launch America was, had NASA vorig jaar aangekondigd. Nu heeft het na een testperiode ook officieel de bestelling voor een bemande missie ingediend bij het bedrijf van Elon Musk. Medekandidaat Boeing kreeg zes maanden geleden dat fiat al. Welk bedrijf uiteindelijk met de eer zal strijken om als eerste zijn capsule met bestemming ISS te lanceren, is nog niet beslist. De bemanningsleden voor die vlucht zijn wel al bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business