Nieuws

Telenet en Engie concurreren met IoT-netwerk Proximus

Telenet gaat Engie ondersteunen in de uitrol van een Internet of Things-netwerk om toestellen met elkaar te laten communiceren.

internet-of-things

Deze zomer schreven we al dat Engie, het vroegere GDF Suez, dit jaar nog zou beginnen met de uitrol van een netwerk voor het Internet of Things in opdracht van het Franse SigFox. Het heeft daarvoor in Telenet een nieuwe partner gevonden.

SigFox is gespecialiseerd in de uitbouw van draadloze netwerken om toestellen met elkaar te verbinden. Het bedrijf maakt antennes die met name geschikt zijn om kleine datapakketjes van maximaal 12 bytes te versturen. Dit vraagt amper energie, waardoor een batterij makkelijk 20 jaar zal kunnen meegaan, en het zorgt ervoor dat de reikwijdte van de sensoren tot 130 kilometer bedraagt.

In België verzorgt Engie M2M de exploitatie van het SigFox-netwerk. Daarvoor heeft het een samenwerkingsovereenkomst getekend met Telenet, die zijn infrastructuur ter beschikking stelt om de uitbouw van het netwerk in een hogere versnelling te schakelen. Vandaag is het netwerk reeds operationeel in een tiental Belgische steden en aan de gehele Belgische kust, maar tegen midden 2016 moet het grootste deel van België worden gedekt.[related_article id=”173043″]

“Mede dankzij de samenwerking met Telenet zal de Groep Engie haar klanten op grote schaal kunnen voorzien van deze technologie”, zegt Dirk Indigne, CEO van Engie M2M, in een persbericht. “We hebben de intentie om in de toekomst verschillende diensten en oplossingen in de markt te zetten gerelateerd aan deze zeer efficiëntie technologie.”

Zo onderzoekt Electrabel reeds hoe deze technologie geïntegreerd kan worden in haar aanbod naar zowel professionele als particulieren in België en zal Cofely het netwerk gebruiken om haar diensten voor gebouwbeheer te verbeteren. Engie verwacht dat binnen een periode van drie jaar enkele miljoenen objecten zoals fietsen, rookmelders, slimme meters, wagens etc. met het netwerk zullen communiceren.

Lora

Engie en Telenet zijn niet de enigen die werk maken van een verbeterde infrastructuur voor het Internet of Things. Ook Proximus heeft onlangs zijn eigen netwerk gelanceerd op basis van de Lora-technologie. De concurrentie op deze nieuwe markt om slimme toestellen met elkaar te verbinden, kan dus beginnen.

In tegenstelling tot SigFox, dat propriëtair is, is Lora een open-sourcesamenwerking van providers wereldwijd. SigFox zegt wel dat het wil meewerken aan een IoT-standaard, die momenteel eigenlijk nog niet bestaat, en dat het zijn netwerk zo compatibel mogelijk wilt maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business