Nieuws

Netflix hercodeert volledige catalogus voor zuinigere streams

De streamingdienst Netflix vraagt veel van je internetverbinding. Om die impact beter te beheren en zelfs te minimaliseren, hercodeert het zijn volledige aanbod.

Vele gebruikers van de online streamingdienst Netflix kennen het: je ontdekt een goeie serie, neemt deel aan een stevig potje bingewatching en halfweg de maand hink je tegen je downloadlimiet aan. Netflix vraagt ontzettend veel van je internetverbinding. Om tegemoet te komen aan dit probleem, hercodeert de dienst momenteel zijn volledige catalogus. Als gevolg daarvan zou een stream tot 20 procent minder data vragen.

Netflix kwam met het idee op de proppen toen het besefte dat een geanimeerde reeks als Digimon of My Little Pony veel minder nodig heeft om kwaliteitsvol te zijn dan een echte blockbuster. De dienst werkte daarom een algoritme uit dat de streams zal aanpassen aan de content die je opvraagt. Animatieseries zullen nog altijd getoond worden in Full HD, maar slechts tegen een bitrate van 1,5 Mbps in plaats van 5,8 Mbps.

Meer en beter

Op die manier zullen meer mensen tegelijkertijd de servers van de dienst kunnen bereiken, zonder dat ze beeldkwaliteit verliezen, simpelweg omdat 1,5 Mbps volstaat voor dergelijke programma’s. Daarnaast zal de verandering er ook voor zorgen dat zwakke internetverbindingen je niet langer laten overschakelen naar 720 p en kunnen volledige onderbrekingen eveneens voorkomen worden.

Het algoritme wordt niet dekentjesgewijs over alle content gelegd, maar gaat aflevering per aflevering gebeuren. Dit wil zeggen dat het computerprogramma dat de aanpassing uitvoert wel eens slechte beslissingen zou kunnen maken, waardoor sommige afleveringen net slechter worden van kwaliteit. Maar dat is natuurlijk afwachten.

Ten slotte wil Netflix nog een nieuwe bitrate introduceren: 4,64 Mbps. Het voerde enkele tests uit met de eigen werknemers en beweert dat het verschil onmogelijk te differentiëren valt. Het voerde ook al enkele tests uit met een testpubliek, maar de kans is dus klein dat die mensen het zelf beseften.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business