Nieuws

Uniek IoT-netwerk maakt Antwerpen slimme stad

Antwerpen krijgt een LoRa-communicatienetwerk waarmee allerhande IoT-sensoren verbonden worden. Zo weet de stad binnenkort meer over vervuiling, verkeersstropen en tal van andere zaken.

Antwerpen krijgt een eigen LoRa-netwerk waar de stad, universiteiten en start-ups mee kunnen experimenteren. LoRa staat voor long range, low power. Het is een type netwerk dat het internet der dingen van de toekomst mee mogelijk zal maken.

Zuinige sensors

Een slimme stad is een stad vol sensors, maar zo’n sensors moeten klein en goedkoop zijn. Om de data van de sensor naar een computer te krijgen moet die echter ook met het internet verbonden zijn. Mobiel internet verbruikt te veel batterij en een module per sensor doet kostne hoog oplopen, terwijl wifi een te klein bereik heeft. LoRa laat sensors toe om met een heel laag stroomverbruik toch met een netwerk te communiceren.

Proximus begon eerder al met de uitrol van zo’n LoRa-netwerk, maar nu werkt Antwerpen in samenwerking met  iMinds aan een eigen exemplaar. Het netwerk moet van Antwerpen een soort proeflab maken, waar start-ups en onderzoekers van over de hele wereld IoT-toepassingen in een realistische situatie kunnen testen.

City of Things

De uitrol van het netwerk komt er in het kader van het Antwerpse City of Things. Onder die noemer werken de stad, iMinds en Mobile Vikings aan een echt verbonden stad. Antwerpen zelf zal al meteen van het nieuwe netwerk gebruik maken. Wagens van Bpost worden met de hulp van de Brusselse start-up Communithings uitgerust met sensoren die de luchtkwaliteit meten, terwijl andere sensoren op twee vooraf bepaalde routes de verkeersdrukte zullen monitoren.

“Op die manier zullen we het potentieel van het Internet of Things – een wereld waarin alles met elkaar verbonden is – pas echt ten volle kunnen beginnen benutten,” aldus NVA-burgemeester Bart De Wever. “Wanneer de auto’s van bpost die verkeersassen gaan kruisen, kunnen we het verband onderzoeken tussen verkeer en luchtkwaliteit. En dat is pas het begin: we willen een heleboel stadssensoren met het LoRa-netwerk verbinden om zo op een efficiënte manier intelligente informatie te verzamelen over het reilen en zeilen in onze stad. Die info kunnen we gebruiken om het leven in Antwerpen nog aangenamer te maken.”

Wereldwijd testlab

De uitrol van het LoRa-netwerk en de sensoren is momenteel al bezig. De hardware voor het netwerk wordt door iMinds voorzien, terwijl Digipolis het IoT-netwerk met de Antwerpse glasvezel zal verbinden. Verzamelde informatie wordt verwerkt aan de universiteit van Gent. iMinds en de stad hopen dat het experimentele netwerk geïnteresseerden van over de hele wereld zal aantrekken.

antwerpeninternet der dingenlora

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen