Nieuws

Het wereldwijde web blaast 25 kaarsjes uit

25 jaar geleden lanceerde Tim Berners-Lee de allereerste website op het internet. De eenvoudige pagina luidde een nieuw tijdperk in voor de menselijke geschiedenis.

25 jaar en één dag geleden ging de allereerste website online, die meteen ook zijn naam zou geven aan het fenomeen: het World Wide Web. De eerste webpagina op het internet zag het levenslicht op 20 december 1990, dankzij de wetenschapper Tim Berners-Lee en het instituut waar hij toen werkte, het CERN.

Vergeleken met vandaag toont de homepagina van het World Wide Web zeer ascetisch, met enkel een witte achtergrond, een paar regels tekst en wat hyperlinks. Het adjectief “wereldwijde” was in eerste instantie ook wat overdreven, want de webstek was nog niet publiekelijk toegankelijk bij zijn inwijding. Dat gebeurde pas in augustus 1991. Tim Berners-Lees website was bedoeld om anderen te tonen hoe het project waaraan hij werkte in elkaar zat, en om het gebruik van hypertext uit te leggen. Ondanks de bescheiden omvang is de website onmiskenbaar een mijlpaal in de geschiedenis, die het grondwerk legde voor een groot deel van het internet zoals we dat nu kennen.

Tim Berners-Lee in 2012, bron: drserg / Shutterstock.com

Berners-Lee engageert zich tegenwoordig voor een censuurloos internet en voor netneutraliteit met het World Wide Web Consortium, een organisatie die hij zelf heeft opgericht. ‘s Werelds eerste website kan je nog altijd een bezoekje brengen op het adres info.cern.ch.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business