Nieuws

Dokters redden leven baby dankzij Google Cardboard

Een broodnodige hartoperatie was eerst te gevaarlijk voor de vier maanden oude Teegan. Tot een van de dokters met een innovatief idee voor de dag kwam met een simpele Google Cardboard.

Virtual reality schenkt niet alleen gamers een nieuwe ervaring, ook voor praktische domeinen als geneeskunde heeft de technologie heel wat te bieden. De vier maanden oude Teegan Lexcen dankt er haar leven aan. Zij werd in de Amerikaanse stad Minnesota geboren met een misvormd hart, een missende long, en weinig kans om haar eerste kerstmis te zien.

Stereoscopisch inzicht

Er was een hartoperatie nodig om Teegans overlevingskansen te verbeteren, maar haar fragiele lijfje maakte daarvan een aartsmoeilijke opdracht. Hierdoor was het essentieel dat de dokters zeer precieze informatie hadden over het hart van de baby voor ze een operatie konden riskeren. De twee MRI scans die ze hadden gemaakt, onthulden maar een deel van de noodzakelijke gegevens wanneer de dokters er naar keken. Tot één van hen met een gedurfd idee kwam: de 2D beelden omzetten naar een stereoscopisch formaat, opladen naar een iPhone, en in een Google Cardboard steken.

Het bekijken van de beelden in VR zorgde ervoor dat chirurg Redmond Burke een nieuw perspectief op Teegans hartje kreeg, en kon beslissen hoe de operatie op de beste manier zou verlopen. “Dankzij de VR-beelden kon ik zowel haar hart als borstkas analyseren. Zo kon ik vaststellen dat een standaard incisie adequaat zou zijn en was de eerste grote horde genomen,” zegt dokter Burke in een interview met UploadVR. Teegan onderging de operatie, met succes. Ze herstelt momenteel in het ziekenhuis. “De technologie liet het team toe om de operatie vlugger en met minder trauma voor de patiënt te laten verlopen,” aldus Burke. De chirurg gaat nu het gebruik van VR bij zijn medische collega’s promoten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business