Nieuws

Draai Windows 95 eens op een Nintendo 3DS

Niets zo leuk als software draaien op een toestel dat er niet voor bestemd is. Dat gldt ook voor de combinatie van Windows 95 en een Nintendo 3DS.

Een Nintendo 3DS-fanaat is erin geslaagd om Windows 95 te laten werken op een Nintendo 3DS XL. 20 jaar na de eerste verschijning van het populaire besturingssysteem kreeg de fan het OS aan de praat op de draagbare console dankzij een DOSbox-emulatie en een hoop intellect.

In onderstaand filmpje krijg je te zien hoe het OS (erg langzaam) opstart. Veel zal je er echter niet mee kunnen doen, deels omdat het besturingssysteem niet geoptimaliseerd was voor touchscreens of besturing door joysticks. Bovendien zal je er niet meteen extra programma’s op kunnen draaien. Een Doom-on-the-go zit er dus niet in.

https://www.youtube.com/watch?v=nu3_X6HcVrI

Omdat het kan

Al jaren is het voor vele softwareontwikkelaars een spel om programma’s te laten draaien op een toestel dat er oorspronkelijk niet voor bedoeld is. Zoiets heet dan emulatie. Meestal wordt van deze technieken gebruik gemaakt om oude spellen van bijvoorbeeld een Gameboy Color of Advance vandaag te kunnen spelen op een computer. Ook de Playstation One en de Nintendo 64 worden vaak geëmuleerd.

Een PS One wordt overigens officieel geëmuleerd door Sony op alle andere toestellen. Zo kan je op een PS3, PS4 of een PS Vita zonder problemen spellen spelen van de allereerste Playstation. Die worden door Sony vaak verkocht onder de noemer ‘Classics’ voor slechts enkele euro’s. Ook Pokémon is een graag geziene emulatie, vooral dan op mobiele toestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business