Nieuws

Nvidia onthult supercomputer voor zelfrijdende auto’s

Nvidia toont op CES een computer voor wagens met de processorkracht van 150 Macbook Pro's.

Tijdens een keynote op de eerste dag van de Consumer Electronics Show in Las Vegas, trok Nvidia-CEO Jen-Hsun Huang het podium op voor de onthulling van de Drive PX2, de opvolger van de Drive PX-computer voor zelfrijdende auto’s.

De printplaat is niet veel groter dan een brooddoos, maar biedt volgens Nvidia dezelfde processorkracht als 150 Macbook Pro’s. De twee nieuwe generatie Tegra-processors, samen met twee grafische chips gebaseerd op de Pascal-architectuur, leveren een snelheid van acht teraflops en kunnen 24 biljoen deep learning operaties per seconde uitvoeren. De PX2 beschikt daarmee over tien keer meer rekenkracht dan zijn voorganger. Waterkoeling moet ervoor zorgen dat de chips niet oververhitten.

Zelfrijdende wagens maken massaal gebruik van camera’s en sensoren om hun omgeving te interpreteren. De Drive PX 2 kan dankzij al zijn rekenkracht de input van 12 videocamera’s en allerlei andere sensoren tegelijk verwerken. Die input wordt samengevoegd om snel en accuraat objecten te detecteren, herkennen en de relatieve positie van de wagen in de omgeving te bepalen. Op basis daarvan wordt een veilige route bepaald.

Nvidia biedt autofabrikanten de tools om een neuraal netwerk te trainen, dat via de Drive PX 2 in een zelfrijdende wagen kan worden geïmplementeerd. Via deep learning kan het neuraal netwerk snel inspelen op onvoorspelbaarheden, zoals wegonderbrekingen of roekeloze chauffeurs. De technologie verhelpt volgens Nvidia ook enkele problemen waar traditionele technieken nog geen goed antwoord op hebben, zoals slechte weeromstandigheden en moeilijke lichtcondities.

Volvo is Nvidia’s eerste partner voor de nieuwe Drive PX 2, en zal de computer inbouwen in enkele zelfrijdende testwagens. Maar ook Audi, Daimler, BMW en Ford maken reeds gebruik van de technologieën van Nvida in de ontwikkeling van hun zelfrijdende wagens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business