Nieuws

PlayStation 4 gehackt, draait nu Linux

Beruchte hackergroep fail0verflow heeft na de PS3 en de Wii U ook de PS4 kunnen hacken. Zelfs een Steam Machine behoort tot de mogelijkheden.

Het hacken van spelconsoles is bij elk nieuw model opnieuw een race tegen de tijd om de allereerste te zijn. Hackergroep fail0verflow, berucht van de eerste PS3- en Wii U-hacks, hebben nu de PS4 kunnen hacken. Het is hen zelfs gelukt om Linux te installeren, met eindeloze mogelijkheden. Kan je dan direct morgen illegaal beginnen te gamen? Zo eenvoudig is het niet.

Reverse engineering

Dankzij een kort filmpje is duidelijk te zien dat hackers een instantie van Linux opstarten via de geïntegreerde webbrowser van de PS4. Eerder werd er al gesuggereerd dat de RAM kon worden gedumpt en dat er toegang mogelijk is tot het bestandssysteem van de harde schijf. Het team van fail0verflow heeft echter de meeste hardware reverse engineered, zodat alle componenten door Linux worden herkend.

Het enige wat nu nog moet gebeuren om Linux echt bruikbaar te maken, is fatsoenlijke drivers voor alle hardware te schrijven. Die is allemaal uniek voor de PS4 gemaakt, wat betekent dat je niets uit de pc-omgeving kan overnemen. Omdat de totale architectuur wel heel sterk gelijkt op pc’s van vandaag, is de Linux-hack wel eenvoudiger om te realiseren dan vroeger.

Illegale games?

Gratis spelletjes downloaden en spelen zit er echter nog niet snel in. Na de chaos die fail0verflow heeft veroorzaakt met de PS3, hebben ze hieruit lessen getrokken. De Wii U-hack bijvoorbeeld is nooit publiek verschenen, en ze zijn dat ook niet van plan met de PS4-hack. Sony heeft het veiligheidslek al langer gedicht, maar volgens de hackers is dat maar een tijdelijk oplapmiddel.

Wanneer Linux mogelijk is, kan je de PS4 in principe ook als Steam Machine uitbouwen. De hackers verwachten de komende maanden alle drivers uit te klaren, inclusief die van de grafische kaart, zodat de mogelijkheden eindeloos worden. Een extra uitdieping van het fail0verflow-team:

Linux on the PS4 actually makes a lot of sense, more than it ever did on any previous game console. It’s close enough to a PC that getting 3D acceleration working, while rather painful (as we’ve learned), seems entirely possible without undue amounts of effort (in a timeframe of months, not years), to the level needed for real indie games and even AAA titles, not just homebrew. And many thousands of indie and AAA games already run on Linux. Yes, SteamOS on the PS4 should “just work” once the driver issues are sorted out.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business