Nieuws

Intel Skylakeprocessor crasht bij complexe taken

Intelprocessors van de nieuwste generatie kampen met een vervelende bug, waardoor ze bij zware werklasten kunnen bevriezen.

De 6e generatie Skylakeprocessors van Intel zijn onstabiel in specifieke gevallen. De cpu’s bevatten een bug waarbij ze bevriezen wanneer ze zware werklasten moeten verzetten. De fout doet zich voor zover gekend voorlopig alleen voor in kunstmatige scenario’s. De processors bevriezen bij de 768K test van Prime95. Prime95 is een populaire tool om chips te stresstesten. Het programma laat de computer complexe berekeningen uitvoeren, zogenaamde Fourier transformaties, waardoor de cpu voor de volle 100 procent belast wordt. Skylake geeft er in bovenstaande specifieke test echter de brui aan, soms na enkele minuten, soms na enkele uren.

Hyperthreading uitschakelen (waarbij een dure i7 in essentie een goedkopere i5 wordt) zou helpen, aangezien het probleem zich voordoet wanneer de maximale hoeveelheid threads benut wordt. De fout werd in eerste instantie ontdekt bij de Core i7-6700K, maar nu lijkt het er op dat ook andere processors getroffen zijn.

De fout zou niet inherent zijn aan Windows, en zich ook voordoen op Linuxsystemen. ArsTechnica weet dat een vermenigvuldiging met exponent 14.942.209 tot de fout leidt. Het krediet voor de ontdekking van de bug gaat naar de Duitse website hardwareluxx.de.

In een statement geeft Intel het bestaan van de fout toe, zonder verder in detail te treden. De fabrikant laat weten dat er een oplossing bestaat, en werkt momenteel samen met moederbordfabrikanten aan een bios-update die het probleem moet verhelpen. Niet iedereen heeft genoeg pc-kennis om met het volste vertrouwen zo’n update uit te voeren, maar langs de andere kant is de bug zo specifiek dat hij vermoedelijk enkel roet in het eten van computer-experts zal gooien.

Het is niet de eerste keer dat er een foutje sluipt in een processorreeks van Intel. In 1994 moest Intel een heleboel Pentiumprocessors terugroepen, wat het bedrijf handenvol geld kostte. Ook Haswell en Broadwell-processors kwamen met een klein foutje, maar ook dat kon verholpen worden met een bios-update.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business