Nieuws

New York overweegt verbod verkoop iPhones

Bij de staat New York ligt een wetsvoorstel op tafel dat de verkoop van iPhones en andere smartphones in het gebied zal verbieden als het ontwerp wordt aangenomen.
De Apple Store op 5th Avenue in New York, binnenkort een stukje leger?

Het parlement van de staat New York gaat zich buigen over een wetsvoorstel dat eist dat alle in het gebied verkochte smartphones kunnen ontsleuteld en ontgrendeld worden. Dat zou voor een effectief verbod kunnen zorgen op iPhones en andere smartphones die die mogelijkheid momenteel niet bieden. Het ontwerp stelt grote boetes voor indien verkopers zich niet houden aan de wet.

Achterpoortjes

Het ontwerp kadert in het debat over encryptie dat momenteel in de Verenigde Staten woedt. Blackberry CEO John Chen deed bijvoorbeeld even geleden een uithaal naar Apple over het gebruik van encryptie. Staatsveiligheid en politie argumenteren voor het verplicht toevoegen van achterpoortjes bij hard- en software zodat data altijd gerecupereerd kan worden. Tegenover hen staan privacyvoorvechters die een dergelijke maatregel een inbreuk op de vrijheid vinden.

2500 dollar per toestel

Mocht het voorstel door het staatsparlement aangenomen worden, dan krijgen fabrikanten als Apple en Google een boete van 2500 dollar per verkochte toestel na 1 januari 2016 op hun bord, als de betrokken retailer op de hoogte was dat hij een smartphone verkocht die niet door de fabrikant of besturingssysteemontwikkelaar kan ontsleuteld worden. Data op smartphones wordt sinds iOS 8 standaard geëncrypteerd, bij Android is dat sinds Marshmallow, de laatste versie (die nog geen al te grote impact zal hebben, zo vertellen de cijfers ons).

New Yorkers ouder dan 13 jaar met een mening over het wetsvoorstel kunnen die laten horen via een widget die de New Yorkse senaat beschikbaar stelt. Het ontwerp is momenteel in behandeling, maar er is nog geen datum geprikt voor de uiteindelijke stemming.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business