Nieuws

Apple en Volkswagen gelinkt aan kinderarbeid in Congo

Een rapport van Amnesty International verbindt verschillende grote technologiebedrijven en autofabrikanten aan een onderneming die kinderen te werk stelt in Congo om kobalt te ontginnen.
Bron: Amnesty International

Een nieuw rapport van Amnesty International en de Congolese ngo Afrewatch duidt verschillende grote fabrikanten aan die grondstoffen zouden gebruiken verwerkt door kinderen. Het gaat onder andere om Apple, Samsung, Sony, Dell, Volkswagen en Huawei.

Het onlangs verschenen onderzoek detailleert hoe kobalt, ontgonnen in de Democratische republiek van Congo door kinderen vanaf zeven jaar, wordt aangekocht door een dochterbedrijf van het Chinese Huayou Cobalt. Dat dochterbedrijf, Congo Donfang Mining International, verwerkt de kobalt en verkoopt het aan fabrikanten in China en Zuid-Korea, die het gebruiken om lithium-ion batterijen te produceren voor smartphones en elektrische wagens.

Kobaltkanalen

Amnesty contacteerde 16 multinationals waarvan ze vermoedden dat deze batterijen aankochten bij de gecompromitteerde bedrijven, op basis van publieke documenten. De meeste organisaties lieten weten niet op de hoogte te zijn van enig verband met de fabrikanten genoemd in het rapport. Anderen, zoals Apple en Microsoft, verklaarden dat ze hun aanvoerkanalen zouden evalueren. De ngo kon bij geen enkele multinational genoeg informatie krijgen om de exacte origine van hun kobalt vast te stellen, aldus Amnesty.

Bron: Amnesty International

Twaalf uur per dag

Het rapport van Amnesty en Afrewatch is gebaseerd op interviews met mensen die werken of gewerkt hebben bij onofficiële kobaltmijnen in de Democratische Republiek van Congo, waaronder ook verschillende kinderen tussen 9 en 17 jaar oud. Daarnaast verzamelde de ngo’s ook fotografisch en videobewijs voor de lamentabele arbeidsomstandigheden van de werkers. De kinderen vertelden aan de onderzoekers dat ze zo’n twaalf uur per dag werken voor een loon van 1 tot 2 dollar. Doorgaans verzamelden en wasten ze stenen gevonden op verlaten industriële sites of bij rivieren en meren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business