Nieuws

Blijft Microsoft jouw Windows 7/8-computer ondersteunen?

Vorige week kondigde Microsoft aan dat de ondersteuning van bepaalde systemen met Windows 7 of 8 veel vroeger dan verwacht zou stoppen. Nu is ook duidelijk om welke systemen het gaat.

Heb je een computer met een processor van Intels nieuwste Skylake-generatie, maar verkies je Windows 7 of Windows 8 boven Windows 10? Dan zit je mogelijks met een probleem. Vorige week kondigde Microsoft aan dat het Skylake-systemen met een oudere versie van Windows niet meer zal ondersteunen. Van consumenten wordt verwacht dat ze per direct overschakelen naar Windows 10, bedrijven krijgen nog tot midden 2017.

Of jouw Skylake-systeem met Windows 7 of 8 nog ondersteunt wordt tot 2017, dan wel nu al in de kou wordt gezet, hangt af van het specifieke model van je computer. Sinds de aankondiging sijpelde steeds meer informatie daarrond naar buiten. Intussen zijn er enkele lijsten beschikbaar van de grootste fabrikanten, met daarop de desktops en laptops die nog wel op Windows 7 of 8(.1) kunnen blijven draaien. Onderaan vindt je de links naar de lijst met ondersteunde toestellen van Dell, Lenovo en HP. Zoals eerder gecommuniceerd door Microsoft gaat het voornamelijk om professionele computers.

[related_article id=”175991″]

Alleen Skylake

De ondersteuning stopt voor alle duidelijkheid alleen voor recente systemen met cpu’s van de nieuwste generatie, die om de één of andere reden toch nog Windows 7 of 8(.1) draaien. Meestal gaat het om computers binnen een bedrijfsomgeving, waar de overstap naar de nieuwe Windows om praktische redenen nog niet gebeurde. Heb je een laptop met een oudere processor, dan mag je Windows 7 of 8.1 nog met een gerust hart gebruiken totdat de officiële ondersteuning afloopt in respectievelijk 2020 en 2023.

Oudere systemen zijn systemen met niet-Skylake-cpu’s. Weet je niet of je een Skylake cpu hebt? Kijk dan eens naar het type. Dat vind je door rechts te klikken op Deze Computer en eigenschappen te selecteren. Je processor is naar alle waarschijnlijkheid een Intel Core i3, i5 of i7. Vervolgens zie je een typenummer van vier cijfers (bv. i5-4210U). Het eerste van die cijfers, in het voorbeeld hiervoor een 4, duidt de generatie aan. De meeste computers hebben momenteel nog een chip van de vierde of vijfde generatie, maar staat er bij jou een 6 (bv. i5-6200U) en draai je Windows 7 of 8.1, dan check je best even of Microsoft jouw specifieke configuratie nog ondersteunt.

Hieronder zie je welke computers nog ondersteunt worden tot 2017. Staat jouw Skylake-systeem er niet tussen, dan is een upgrade naar Windows 10 een goed idee. Je computer zal per definitie compatibel zijn.

Dell-systemen

Lenovo-systemen

HP-systemen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business