Nieuws

Neem zelf een kijkje op Mars dankzij 360°-video

Vergezel NASA’s Curiosity-Marsrover op de rode planeet dankzij een 360 graden video, zowel te bekijken via Youtube als met een VR-bril.

NASA zette een video online waarmee je door de ogen van de nucleaire Marsjeep Curiosity kan kijken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie plaatste onderstaande video op Youtube zodat je zelf kan rondkijken in je browser. Wie een Cardboard of een andere virtual reality-bril heeft, kan zelfs nog verder gaan en Mars met z’n eigen ogen bewonderen.

Buitenaards bolpanorama

De ‘video’ beweegt niet en lijkt daarom meer op een 360°-panorama of een photosphere zoals je die ook zelf met je smartphone kan nemen. De gebruikte techniek is dezelfde: NASA naaide een heleboel afbeeldingen genomen op 18 december aan elkaar tot één geheel. Een eerste versie van de video verscheen eerder online op Facebook, maar de nieuwste poging van NASA is van beduidend betere kwaliteit, met nauwelijks vervormingen. De beelden zijn genomen met Curiosity’s Mastcam, de belangrijkste camera die op het hoofd van de Marsrover zit.

In de video zie je een duin op zo’n zeven meter afstand van de rover. De duin heeft een hellingsgraad van 28 procent en is zo’n vijf meter hoog. De foto is een beetje bewerkt met aanpassingen in de kleur en helderheid zodat de scène helderder lijkt. In de verte zie je Mount Sharp. De duinen in beeld bewegen met zo’n één meter per jaar, wat dit beeld de eerste foto maakt van een actieve duinenformatie ergens anders dan de aarde.

VR-meerwaarde

In de standaard Youtube-speler sleep je gewoon met je muis om het beeld te roteren. Met een smartphone kan je rondkijken alsof het een venster naar Mars is. Wie een VR-bril heeft kan op het icoontje linksonder in de videospeler op z’n smartphone klikken, waarna het beeld automatisch in twee gesplitst wordt. Met een bril op je hoofd lijkt het (min of meer) alsof je echt op Mars staat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business