Nieuws

Intel maakt overclocken goedkopere Skylake-chips onmogelijk

In tegenstelling tot oudere generaties, werd het mogelijk om Intel Skylake chips wél te overclocken. Intel steekt daar nu een stokje voor.

Intels laatste generaties in chips laten overclocken enkel toe bij de duurdere K-series. In december werd echter ontdekt dat dit mits een BIOS-update bij ‘non-K’-chips van de Skylake-generatie wel mogelijk was. De vreugde was van korte duur want nu reageert Intel met een microcode-update die de loophole weer zal sluiten.

Wat is overclocken?

Overclocken is het opdrijven van je CPU’s kloksnelheid. Vaak worden goedkopere chips kunstmatig begrensd op snelheid, en verschillen ze voor de rest niets van de meer prijzige versie. Door bepaalde instellingen aan te passen, is het mogelijk om de goedkope, begrensde chip toch te laten draaien op niveau van de premium chip. Als je de nodige know-how hebt, kan je op die manier veel geld uitsparen. Overclocken kan echter ook nefast uitdraaien, waardoor je je computer naar de vaantjes helpt. Daarom wordt het vooral gedaan door ervaren pc-bouwers én zijn de meeste chipsets er tegen beveiligd.

De nieuwe update

Bij de 6e generatie van Intel-chips, ook wel Skylake genoemd, werd die beveiliging dus omzeild. Na de BIOS-update van moederbordbedrijf ASRock op het einde van vorig jaar konden de meeste chips worden aangepast. Nu wordt die ontwikkeling dus omgekeerd door Intel: binnenkort wordt een microcode-update verspreid waarna de chips niet meer kunnen worden aangepast. Intel liet weten dat ze niet aanraden om processors te overclocken die daar niet voor gemaakt zijn, en dat de beslissing om de nieuwe update te verspreiden uit die positie voortkomt. Wie zijn processor al overclockt heeft, kan ervoor kiezen om geen update door te voeren, maar voor anderen zal dit te laat zijn. Nieuwe moederborden zullen de nieuwe update waarschijnlijk standaard hebben geïntegreerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business