Nieuws

VTech weigert verantwoordelijkheid voor beveiligingslekken

Volgens het privacybeleid van VTech erken je dat je persoonsgegevens op hun website door anderen onderschept kunnen worden. Zo vermijdt de speelgoedfabrikant om aansprakelijk te worden gesteld bij een beveiligingslekken.

 

Weet jij precies wat er in de algemene voorwaarden staat voor je klikt op ‘akkoord’? Voel je niet schuldig als dat niet zo is; bijna niemand worstelt zich door zulke online overeenkomsten. Als gebruiker van VTech kan je daarvoor toch beter de tijd nemen: in hun privacy-beleid schuiven ze elke vorm van verantwoordelijkheid van zich af indien je gegevens onderschept zouden worden.

In het document lezen we dat de gebruiker erkent en akkoord gaat met de volledige verantwoordelijkheid voor het gebruik van de VTech website, software of firmware. Dat niet alleen, je erkent ook dat de gegevens die je op de site ingeeft mogelijk niet beschermd zijn én onderschept kunnen worden door anderen. Hiermee wilt VTech klaarblijkelijk niet aansprakelijk worden gesteld bij eventuele cyberaanvallen.

Nog niet zo lang geleden kwam VTech nog in opspraak wanneer hun portaal Learning Lodge gehackt werd en de gegevens van miljoenen accounts in gevaar kwamen. Het ging over foto’s, personalia en chatgesprekken van zowel kinderen als ouders. De hacker wilde vooral aanklagen hoe laks de beveiliging was en kon naar eigen zeggen door middel van eenvoudige ingrepen met de gegevens aan de haal gaan.

Online zijn er al verschillende reacties gekomen dat VTech voor deze beveiligingsblunders wél zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. Troy Hunt, de journalist die de hack mee hielp verifiëren, vindt dat VTech niet zomaar de verantwoordelijkheid van zich af mag schuiven in een stilzwijgende clausule, en ziet hier een overkoepelende trend in. “Het grotere plaatje toont bedrijven die ontzettend slordige software gebruiken – niet gewoon een vergissing in goedgeschreven software – en dan niet aansprakelijk worden gesteld wanneer het mis gaat.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business