Nieuws

3D-printer print menselijk oor met levende cellen

Met behulp van menselijke cellen, biodegradeerbare plastic en een bioprinter zijn wetenschappers erin geslaagd menselijke structuren te 3D-printen.

Wetenschappers zijn er in geslaagd structuren bestaande uit levende cellen te printen met behulp van een 3D-printer. De bioprinter maakt de implantaten door laagjes gel met cellen en lagen biodegradeerbare plastic op elkaar te stapelen. Rondom deze laagjes wordt een tijdelijk polymeer aangebracht dat ervoor zorgt dat de structuur zijn vorm behoudt tijdens de implantatie.

Eenmaal de 3D-geprinte structuur is geïmplanteerd, zal de plastic stilletjes aan degraderen. Tegelijkertijd scheiden de cellen een ondersteunende matrixstructuur uit die ervoor zorgt dat het implantaat zijn vorm niet verliest. Uiteindelijk zullen de cellen zich op zo’n danige manier reorganiseren dat het geheel volledig zelfvoorzienend wordt.

[related_article id=”177027″]

Knaagdieren

Verschillende biostructuren, waaronder een menselijk oor, werden onder de huid van knaagdieren geïmplanteerd. Na slechts twee weken hadden spierimplantaten in ratten voor de vorming van zenuwen gezorgd. Bij de botimplantaten, die gemaakt werden met behulp van menselijke stamcellen, was vorming van bloedvaten zichtbaar na vijf maanden. Indien de technologie even goed werkt bij mensen zullen in de toekomst patiënten van implantaten bestaande uit hun eigen cellen voorzien kunnen worden.

Primeur

In het verleden werden al vaker organen en weefsels gemaakt met behulp van een 3D-printer. De meeste van deze structuren waren echter niet stabiel genoeg, te simplistisch of te klein om te implanteren bij mensen. Met dit onderzoek tonen wetenschappers voor het eerst aan dat je functionele weefsels kan maken met een 3D-printer die groot genoeg zijn voor klinische toepassingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business