Nieuws

Waarom de Samsung Galaxy S7 gewoon microUSB blijft gebruiken

Van alle toptoestellen is Samsung de enige die microUSB blijft gebruiken in plaats van USB Type-C. Waarom is dat? Logisch verstand volgens de Koreaanse smartphonegigant.

Sinds de Google Pixel en Apple MacBook allebei USB Type-C gebruiken, hebben talrijke fabrikanten er een principe van gemaakt om een toptoestel met USB Type-C te lanceren. Vlaggenschepen vandaag de dag hebben het allemaal aan boord: Microsoft Lumia 950 (XL), OnePlus Two, LG G5, Google Nexus 6P. Waarom op de Galaxy S7 dan niet?

USB 3.0-test

Samsung was net koploper vroeger met snellere dataoverdracht tussen smartphone en computer. De Galaxy S5 en Note 4 waren allebei voorzien van een USB 3.0-aansluiting onderaan voor bliksemsnelle data naar je pc te versluizen en terug. Het linkse gedeelte van de connector was nog een klassieke microUSB, maar rechts kreeg je extra pinnetjes voor meer snelheid. Resultaat: niemand gaf om die connector en niemand wist dat die extra snelheid met zich meebracht.

Loris Beerten, Head of TPM Samsung: “Bij de Galaxy S5 of Note 3 hadden we als allereerste een USB 3.0-aansluiting op een mobiel toestel, maar niemand had daarin interesse. We kregen die functie niet verkocht aan de gebruikers, daarom dat we die met de Galaxy S6 eruit hebben gehaald.”

Frustratie

Daarnaast betekent een nieuwe connector zoals USB Type-C direct ook een reeks aan nieuwe accessoires (o.a. Gear VR). Net wanneer je overal een microUSB-kabel hebt voorzien, heb je ineens andere kabels nodig. We zien het dikwijls genoeg wanneer we een nieuw Type-C-toestel op de redactie testen, dat we de kabel vergeten op kantoor en het toestel leegloopt tijdens de nacht.

Naast datasnelheid betekent USB Type-C ook een hogere stroom om toestellen te laden. Loris Beerten: “Een hogere stroom heeft niet direct een meerwaarde voor smartphones. We leveren al snelladers mee die zelfs iets krachtiger zijn, waardoor meer geen enkel nut heeft. Kijken we naar tablets zoals de nieuwe Samsung Tab Pro S met Windows 10, daar heeft die hogere stroom wel nut en is USB Type-C een absolute evidentie. Bovendien hebben die ook snellere opslag (SSD) wat de hogere datasnelheid ook interessant maakt.”

Ook omkeerbaar

Zoals het er nu naar uit ziet, blijft Samsung gewoon de kar van microUSB trekken op al zijn smartphones. Met de Tab Pro S laat het wel de deur op een kier om in de toekomst ook Android-tablets van USB Type-C te voorzien.

Vroeg of laat zal elke fabrikant wel overschakelen naar de nieuwe standaard, maar aangezien microUSB nog steeds prima meekan op mobiel vlak, is er geen haast. Dat je af en toe je stekker omgekeerd steekt, kan je trouwens tegenwoordig ook handig oplossen. Misschien zou Samsung hiermee een deal kunnen sluiten?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business