Nieuws

Slimme schoenen leren je golfen en fitnessen

Salted Venture zet zich op MWC in de kijker met Iofit: een slimme sportschoen die je leert golfen of fitnessen.

Salted Venture is een spin-off van Samsung. De start-up groeide in de hoofden van enkele creatieve Samsung-werknemers en probeert nu op z’n eigen benen te staan. Het bedrijfje wil groot worden met Iofit: een slimme schoen die je leert sporten.

De sportschoen lijkt aanvankelijk op een veredelde fitnesstracker: het schoeisel houdt immers bij hoeveel stappen je zette, hoe lang je onderweg was en hoe ver je wandelde. Een batterij aan slimme sensoren doet echter veel meer dan dat. Iofit onderscheidt zich van apparaatjes die je rond je pols of in je broekzak draagt door tot in detail je gewichtsverdeling te monitoren. Het ding weet letterlijk hoe stevig je in je schoenen staat, hoe je wandelt en hoe je je gewicht verdeelt. Ook hoe lang je voeten bij het lopen contact maken met de grond wordt opgeslagen.

De data van de schoen gaan in realtime naar een smartphone-applicatie, waarmee je ze ook na een trainingssessie kan bekijken. Met de nodige grafiekjes en visualisaties zie je in detail hoe je voeten interageren met je schoenen en de grond. Een goede gewichtsverdeling is belangrijk, zo horen we van de sportievere collega’s, en de schoen moet zowel amateurs als topsporters daarbij helpen.

Golfschoen

De eerste versie van de schoen is specifiek gericht op fitness, maar Salted Venture werkt tegelijkertijd aan een tweede variant. Die leert je golfen: voor de ideale ‘swing’ moet je ook ideaal op je benen staan, en daarbij loeten de schoenen opnieuw helpen. In deze situatie werken ze samen met een video-opname met je smartphone. Door je pose samen met je gewichtsverdeling te bekijken, is het volgens de makers mogelijk om je fouten te herkennen en bij te sturen. Ook de fitnessversie kan je combineren met een video van jezelf. Video’s van topsporters moeten in de toekomst voor extra inspiratie zorgen. De video en de data maken het voor een topgolfer in spe bovendien mogelijk om vanop afstand raad te krijgen van een coach.

Draadloos opladen

De Iofit-schoenen krijgen stroom van een ingebouwde batterij die tot tien dagen meegaat. Je laadt de schoen draadloos op, en kan hem zonder vrees wassen dankzij het waterdichte design. Op MWC zagen we een demo maar de Iofit is voorlopig nog niet te koop. Volgende maand starten de makers met een bètatestfase waarin hun ze hun product willen finetunen, en in juli volgt een crowdfundingcampagne. Tijdens die campagne kan je de schoenen op de kop tikken voor 149 dollar voor de fitnessversie, en 199 dollar voor de golfversie.

Wij vinden de schoen erg leuk. Het ding toont aan wat er dezer dagen mogelijk is met de hulp van enkele sensoren en een smartphone. Daar staat dan weer tegenover dat de schoenen een nichepubliek aanspreken. Hoe ver deze start-up het zal brengen, wordt afwachten. Als het bedrijfje doorbreekt, plant het in de toekomst meer sporten aan het portfolio toe te voegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business