Mobiel internet is één van de motoren die de digitale economie doen groeien. Alexander De Croo is dan ook erg tevreden met de toename van het aantal gebruikers van mobiel internet in België.

belgie-wil-proef-met-gratis-mobiel-internet-in-weekend

Het aantal Belgische SIM-kaarten met een dataverbinding steeg tussen eind 2014 en begin dit jaar van 6,4 naar 7,4 miljoen. Hierdoor hebben maar liefst zeven op de tien Belgen een mobiele dataverbinding, wat een verdubbeling is ten opzichte van drie jaar geleden. Met deze cijfers doet België het nog steeds slechter dan het Europese gemiddelde van 71,6 procent, maar scoren we wel beter dan buurlanden Frankrijk (64,9 %), Duitsland (65,1 %) en Nederland (66 %).

“Enkele jaren geleden bengelde ons land nog helemaal onderaan in Europa. Die achterstand hebben we het voorbije jaar duidelijk goedgemaakt,” zegt een tevreden minister van Digitale Agenda Alexander De Croo naar aanleiding van zijn bezoek aan het Mobile World Congress.

 

Toegenomen dataverbruik

Ook het dataverbruik is in ons land sterk gestegen. Momenteel gebruiken Belgen gemiddeld 739 MB mobiele data per maand. Een jaar geleden was dit nog maar 500 MB. Het totaal aantal dataverbruik in België is op twee jaar tijd dan weer verzesvoudigd, van 3,77 miljoen GB in 2012 naar 23,45 miljoen GB in 2014.

4G-dekking

Als laatste is eveneens de dekkingsgraad van mobiel internet in ons land gestegen. Volgens telecomregulator BIPT is de 4G-dekking binnen de Belgische landsgrenzen bijna 97 procent. Hierbij doet Proximus het beste met een dekking van 96,83 procent. In september was dit nog maar 83,40 procent, toen dit Mobistar het beter met 89,55 procent 4G-dekking.

“Voornamelijk de sterke uitbreiding van de geografische dekking is belangrijk”, legt De Croo uit. “Mobiele netwerken betekenen per definitie dat ze vlot beschikbaar moeten blijven als mensen zich verplaatsen. Op een paar maanden tijd hebben we een grote stap vooruit gezet. De achterstand die ons land had na een valse start met 4G hebben we daarmee weggewerkt.”

Ontdek al het nieuws van MWC 2016.