Nieuws

Frankrijk eist 1,6 miljard euro van Google

Frankrijk wil dat Google 1,6 miljard euro aan achterstallige belastingen betaalt. Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat het die claim ook kan hard maken.

Frankrijk wil dat Google 1,6 miljard euro aan achterstallige belastingen betaalt. Dat meldt Reuters op basis van anonieme bronnen binnen het Franse ministerie van financiën.

Zowel het ministerie als Google weigerden te reageren op de berichtgeving. De Amerikaanse internetgigant stelt wel dat het zich houdt aan de geldende belastingwetgeving in alle landen waar het actief is.

Frankrijk zou in 2012 ook al eens een claim voor 1 miljard euro bij Google hebben neergelegd, maar die werd toen niet betaald. Dergelijke claims kunnen maar moeilijk worden afgedwongen omdat de Europese belastingwetgeving bedrijven beschermt tegen het betalen van taksen in landen waar ze geen permanente verblijfplaats hebben.

Veel Amerikaanse internetbedrijven hebben daarom hun Europese vestiging in Ierland, waar het belastingklimaat interessanter is dan in de meeste andere Europese landen. Enkele weken geleden kwam Google wel tot een akkoord om 130 miljoen pond aan achterstallige belastingen te betalen in het Verenigd Koninkrijk voor de periode sinds 2005, maar dat bedrag werd door Britse beleidsmakers als “disproportioneel klein” bestempeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business