Nieuws

Opslag Galaxy S7 niet zo uitbreidbaar als je denkt

De LG G5 en de Samsung Galaxy S7 krijgen plaats voor een geheugenkaartje mee. Een welkome toevoeging, maar het interne geheugen kan je er niet zomaar mee uitbreiden.

Laten we duidelijk zijn: we zijn enthousiast over zowel LG als Samsung omwille van de plaats voor een geheugenkaartje in hun vlaggenschiptelefoons. Dat de S6 die optie niet had, waardoor liefhebbers van grote hoeveelheden opslag meer dan 1.000 euro moesten neertellen voor een exemplaar met 128 GB, was niet bepaald klantvriendelijk. Applepraktijken  noemen we zoiets.

[related_article id=”177239″]

Apple niet achterna

De Applepraktijken worden op MWC dit jaar afgevoerd, en dus krijgt het nieuwe vlaggenschip van LG zoals verwacht een geheugenkaartsleuf, en brengt ook Samsung de populaire functie terug. Toch is het geheugen niet echt uitbreidbaar. Je kan de geheugenkaart in je toestel beter als usb-stick zien, want ze gedraagt zich niet als intern geheugen.

Android laat dat nochtans toe: met Android 6.0 marshmallow introduceerde Google ‘Adoptable Storage’. Adoptable Storage geeft je de optie om een geheugenkaart als intern geheugen te formateren. Android versmelt vervolgens het nieuwe geheugen met het interne, zodat de software op je toestel één gevirtualiseerde opslagvijver ziet. Vervolgens mag je zoveel apps installeren als je wil, of kan je het geheel volstouwen met walvisgeluiden en hd-video’s van je parkiet.

Functie verwijderd

Zowel LG als Samsung besloten echter om Adoptable Storage links te laten liggen. In beide toestellen blijft de geheugenkaart dus als aparte opslaglocatie bestaan en kan je ze enkel gebruiken om multimedia op te parkeren. Applicaties kan je er niet op kwijt. Aan arstechnica laat Samsung weten dat het vreesde voor verwarring bij de gebruikers. Een als intern geheugen gebruikte kaart moet immers eerst geformatteerd worden en kan vervolgens niet zomaar uit het toestel worden verwijderd.

“We denken dat onze gebruikers een micro sd-kaart willen op bestanden tussen hun telefoon en andere toestellen te wisselen. Met Adoptable Storage wordt de kaart gewist de eerste keer dat je ze in het toestel steekt. Dat kan gebruikers verrassen en we willen niet dat ze hun bestanden verliezen. Verder kan een kaart die gebruikt wordt als intern geheugen niet gelezen worden door andere toestellen, waardoor ze niet meer kan dienen om bestanden te verplaatsen”, aldus het merk.

Met Adoptable Storage ingeschakeld kan je bij het plaatsen van een geheugenkaartje kiezen tussen een draagbare (klassieke) modus, en de nieuwe interne modus. Die laatste bestaat dus niet op de S7 en de G5.

Begrijpelijk…

Enerzijds vinden we de zet begrijpelijk. Het concept van een geheugenkaart geïntegreerd in het interne geheugen kan niet-geavanceerde gebruikers inderdaad verwarren. We kunnen ons perfect voorstellen dat menig Samsung of LG-eigenaar verrast is wanneer hun foto’s plots niet zoals verwacht op het kaartje staan. Bovendien bieden de toestellen 32 GB aan intern geheugen, waarvan je sowieso meer dan 20 overhoud voor applicaties. In de regel is dat meer dan voldoende.

[related_article id=”177291″]

Bovendien is het interne geheugen van de nieuwe toestellen van uitstekende kwaliteit. Een goedkope micro sd-kaart zou het toestel alleen maar vertragen. Om optimaal van de uitgebreide opslag te genieten, zou je al moeten investeren in een supersnel geheugenkaartje.

…maar spijtig

Anderzijds wordt mobiel gamen steeds populairder. Samsung heeft zelf een accessoire dat z’n vlaggenschip omtovert in een soort PSP. Als mobiele games populairder worden, zal ook het nut van uitbreidbaar intern geheugen toenemen. Verder is de Adoptable Storage-functie een knappe ontwikkeling van Google die standaard bij Android hoort.

Het is jammer dat beide fabrikanten denken dat hun gebruikers niet in staat gaan zijn om de functie veilig te gebruiken. Hoewel niet iedere smartphone-eigenaar technisch aangelegd is, denken we dat er voldoende mensen de functie wel kunnen gebruiken voor wat ze dient. Een middenweg had ons dan ook een betere keuze gelegen: stop de functie weg in een submenu van het opslagmenu, zodat ze praktisch onbestaande is behalve voor de echte liefhebbers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business